Ljajić: Erdogan apsolutni favorit u drugom krugu izbora

Beta 15.05.2023

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić ocenio je danas da aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u drugi krug predsedničkih izbora u toj zemlji ulazi kao apsolutni favorit sa "velikom matematičkom ali i psihološkom prednošću".

"Razlika od skoro 4,5 odsto iz prvog kruga teško da je nadoknadiva, jer Kemal Kiličdaroglu nema rezervnog bazena iz kojeg bi crpeo nove glasove. Osim toga, Kurdi su imali motiv da u prvom krugu glasaju za njega, jer su u prvom glasali i za svoju stranku na parlamentarnoj listi. Sada kada se održava samo drugi krug predsedničkih izbora, veliko je pitanje da li je za njih to dovoljan razlog da izađu na birališta za 14 dana", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Ljajić je dodao da nije beznačajna ni činjenica da će Eroganova stranka sa dosadašnjim partnerima imati i natpolovičnu većinu u novom sazivu parlamenta.

"Juče održani predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj još jednom su pokazali veliku i više nego očiglednu polarizaciju turskog društva, pri čemu je ovaj nacionalni deo odneo primat u odnosu na sekularni. Stiče se utisak da su i jedan i drugi blok pomalo nezadovoljni jer su u prvom krugu očekivali pobedu svog predsedničkog kandidata. Većina agencija za ispitivanje javnog mnjenja je potpuno podbacila, jer je od 11 poslednjih istraživanja u čak devet data značajna podrška opozicionom kandidatu, što se na kraju nije desilo", dodao je on.

Ljajić je ocenio da je izborni dan, uprkos svim manjkavostima izbornog procesa, pokazao "zavidnu zrelost turskog društva".

"Bez obzira na veliku polarizaciju, značaj izbora i tesan rezultat, sve prošlo mirno, bez incidenata i uz prihvatanje izbornih rezultata od strane svih političkih aktera", rekao je on.

Lider SDPS je ocenio da će prioritet eventualne nove-stare vlasti u Turskoj biti rešavanje unutrašnjih ekonomskih i socijalnih problema, a pre svega stabilizacija lire i obuzdavanje inflacije.

"U spoljnoj politici ne očekujem apsolutno nikakve promene, a i pristup prema regionu ostaće isti", dodao je on.

Posle prebrojanih 98,74 odsto glasova, Erdogan je osvojio 49,35 odsto podrške građana, dok je glavni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio oko 45 odsto.

To znači da će se pitanje budućeg predsednika Turske rešiti u drugom krugu, 28. maja.

(Beta, 05.15.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »