Ambasador Hrvatske za Demostat: Kome bi više odgovarala Srbija u EU nego Zagrebu

Beta 15.07.2023

Hrvatska je otvorena i spremna da pruži podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, strateški cilj Zagreba je da sve države regiona pripadaju istoj zajednici demokratskog sveta, izjavio je danas ambasador te zemlje Hidajet Biščević.

"Kome bi više odgovarala Srbija integrirana u EU negoli Hrvatskoj? Kako bi izgledala sigurnosna karta ovog dijela Europskog  jugoistoka s Hrvatskom na jednoj strani i Srbijom na nekoj drugoj? Zar trebamo dopustiti da postanemo poligonom vojno-sigurnosne konfrontacije Istoka i Zapada? ", izjavio je on.

Biščević je za Demostat rekao i da EU predugo nije prepoznala da se geopolitički krajolik menja i da Zapadni Balkan ne može i ne sme ostati još jedna "tačka vakuuma" dok su, s druge strane, mnogi političari regiona taj vakuum videli kao idealno okruženje za otklon od reformi.

"Jednostavno, sa starim prtljagom ne može se graditi nova budućnost države, niti trajno novi odnosi između država. Teško je očekivati napredak, svim pokušajima usprkos, ako se svako malo pojavi neka "stara priča" koja stvari vrati na početak", odgovorio je on na pitanje o odnosima Hrvatske i Srbije.

Kad je reč o kosovskom pitanju, Biščević navodi da se Hrvatska uvek zalagala za političko rešenje i tolerantni kompromis, svesna istorijskih dimenzija.

"Naravno, na Srbiji je da odabere dalekosežnu strategiju koja će omogućiti  mir, stabilnost i razvitak Srbije, možda i bez unutarnjih sporenja koje, dijelom i zbog Kosova, koče takav scenarij", rekao je on.

Biščević, koji je bio hrvatski ambasador u Rusiji krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, kao i na čelu tima OEBS-a za nacionalni dijalog u Ukrajini, kaže da je Rusija zadala najveći i najteži udarac međunarodnom poretku nakon Drugog svetskog rata i da je odabrala put konfrontacije ne samo sa Ukrajinom, već i sa ukupnim sistemom demokratskih vrednosti slobodnog sveta. 

(Beta, 07.15.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »