Nevreme izazvalo posledice u Novom Sadu, Čačku, Gornjem Milanovcu i drugim mestima

Beta 20.07.2023

Oluja koja je sinoć pogodila Novi Sad nanela je štetu na više od 300 lokacija u gradu a tokom nepogode je dvoje ljudi povređeno.

Kako su preneli lokalni mediji, devojčica i muškarac star 74 godine zbrinuti su u bolnici zbog povreda koje se zadobili tokom oluje.

Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo saopštilo je da je uraganski vetar na više lokacija čupao drveće iz korena i lomio potpuno zdrava stabla.

"Ekipe Gradskog zelenila radile su cele noći da bi grad bio prohodan, a uklanjanje oborenog drveća i grana nastavljeno je i jutros", stoji u saopštenju.

Navodi se i da će zbog oborenih stabala na kupalištu Štrand, plaža biti zatvorena za posetioce dok posledice nevremena ne budu sanirane i omogućeno bezbedno dalje funkcionisanje.

Na društvenim mrežama građani dele fotografije na kojima se vidi da je oštećen veliki broj automobila na koje su padale teške grane, kao i cela stabla.

Pojedini automobili su ostali zaglavljeni ispod drveća, kao i zbog oborenog granja, stabala i drugih objekata.

Na ulicama su delovi cigli, crepova, kao i druge stvari koje su padale sa zgrada - od klima uređaja do saksija.

Na pojedinim zgradama se vide i oštećenja krovnih konstrukcija, a mnogo je i iskrivljenog lima na krovovima.

Za danas je zakazana hitna sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj se očekuju prve procene nastale štete.

Zakazana je i vanredna sednica Pokrajinske vlade na koju su pozvani i članovi Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

Jedna osoba povređena u nevremenu u Čačku

Jedna žena je povređena u jakom nevremenu koje je pogodilo Čačak i okolinu i smeštena je na hiruško odeljenje čačanske bolnice sa povredom grudnog koša, rečeno je danas agenciji Beta u toj bolnici.

Žena je povređena na gradskoj plaži kada je na nju pala metalna konstrukcija koja je postavljena povodom vinskog festivala, koji se svake godine leti održava na plaži.

Jako nevreme sa olujnim vetrom i kišom pogodilo je sinoć teritoriju Čačka i trajalo je nekoliko sati.

Olujni vetar je lomio drveće u centru grada, gradskom parku i na bedemu.

U naselju Trbušani kod Čačkaju olujni vetar je odneo krov tribina Fudbalskog kluba "Polet" koji je pao na kolovoz i prugu, saopštila je Železnica Srbije. Zbog toga je bio u prekidu železnički saobraćaj na relaciji Požega- Čačak, kao i lokalni put, sve do ranih jutarnjih sati.

Mnoga naselja u Čačku i okolini ostala su bez struje.

Prema prvim podacima Štaba za civilnu zaštitu, usled jakog vetra oštećeno je više kuća i pomoćnih objekata.

Veći deo opštine Gornji Milanovac bez struje posle nevremena

 Veći deo opštine Gornji Milanovac i dalje je bez struje posle nevremena koje je pogodilo teritoriju te lokalne samouprave.

Kako je rečeno agenciji Beta u opštinskom Štabu za vanredne situacije, ekipe Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove.

Tokom oluje koja je sinoć pogodila Gornji Milanovac pao je deo krova zgrade u glavnoj ulici, polomljeno je nekoliko stabala u centru grada i okolini a na krovovima više kuća oštećen je crep.

Opština Gornji Milanovac formirala je komisiju koja će po prijavama, koje se mogu podneti na pisarnici opštinske uprave, izaći na teren i evidentirati štetu od nevremena.

Nevreme obustavilo na dva sata saobraćaj na putu Niš-Priština

Saobraćaj na putu Niš-Priština bio je u prekidu skoro dva sata u sredu uveče, zbog toga što su na deonici tog puta preko Mramorskog brda, tokom nevremena, na kolovoz pale četiri bandere i dva stabala, rekao je danas niški gradski većnik Nenad Stanković.

"Zajedničkom akcijom ekipa Elektrodistribucije Niš i Javno komunalnog preduzeća Mediana uspeli smo da ponovo omogućimo normalno funkcionisanje saobraćaja u tom pravcu", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, najviše štete u Nišu oluja je pričinila u međublokovskim delovima, jer su stabla padala na parkirana vozila.

"Do jutros smo po prijavama građana evidentirali 60 palih stabala, a imali smo i četiri prijave o padu krovova. Sa stambene zgrade kod Tržnog centra Delta planet odleteo je deo limenog krova i pao je kod benzinske pumpe, ali pukom srećom niko nije povređen", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, na nekoliko mesta u gradu visokonaponski kolovozi pali su direktno na kolovoz, ali su ekipe Elektrodistribucije brzo reagovale po prijavama građana i nije bilo problema sa tim.

On je istakao da su od sinoć od 23,30 časova ekipe Eelektrodistribucije Niš, vatrogasci i radnici zelenila Javno komunalnog preduzeća Mediana neprekidno na terenu i otklanjaju posledice nevremena, po prioritetima.

Stanković je kazao da se još ne može govoriti kolika je šteta priinjena tokom nevremena.

On je podsetio da je u Nišu tokom nevremena lakše povređeno 12 lica.

Oni su, dodao je, zadobili povrede od grana, limova i crepova koji su padali zbog jakog vetra.

(Beta, 07.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »