Borel osudio napade na severu Kosova, traži utvrđivanje činjenica i odgovornost počinilaca

Beta 24.09.2023

Visoki predstsavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel snažno je danas osudio "užasni" napad na kosovsku policiju na Severu Kosova i naveo da "sve činjenice" oko napada moraju biti utvrđene i odgovorni počinioci izvedeni pred lice pravde.

"Osuđujem na najsnažniji mogući način užasan napad naoružane bande protiv pripadnika Policije Kosova u Banjskoj na severu Kosova u kome je jedan policajac poginuo a dva su ranjena. Sve činjenice oko napada se moraju utvrditi, a odgovorni počinioci moraju da se suoče sa pravdom", rekao je Borel u saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

On je upozorio da je "još života" pod rizikom u neprijateljstvima koja se nastavljaju u okolini manastira Banjska i naglasio da "ti napadi moraju odmah da stanu".Misija EU za vladavinu prava Euleks je na terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i sa Kforom, dodaje se u saopštenju.

"EU i njene zemlje članice ponavljaju pozive svim akterima da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova", napisao je Borel.

(Beta, 09.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »