Policija Kosova preuzela kontrolu nad manastirom Banjska

Beta 24.09.2023

Specijalna jedinica kosovske policije ušla je večeras u manastir Banjska, gde se nalazila "naoružana srpska kriminalna grupa i više desetina hodočasnika", javili su prištinski mediji.

Preneli su da je 49 vernika u pratnji policije prebačeno do stanice Regionalne policije u Južnoj Mitrovici gde će biti podvrgnuti testiranju na parafin.

Mediji javljaju da je unutar manastira pronađena velika količina oružja, kao i unutar vozila koja su se nalazila u blizini manastira.

U međuvremenu, identifikovana je osoba koja je ranije uhapšena kao učesnik napada, radi se o B.S. (1992), iz Severne Mitrovice, a koji je pripadnik Civilne odbrane.

Inače, Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je ranije danas najoštrije i eksplicitno osudila današnji oružani napad neidentifikovanih i teško naoružanih napadača na kosovsku policiju.

Crkva je osudila i nasilnu intervenciju naoružanih lica u manastiru Banjska, ugrožavajući živote sveštenstva i 40 hodočasnika prisutnih na nedeljnoj liturgiji.

"Mir i red na Kosovu moraju biti očuvani i svi građani moraju biti adekvatno zaštićeni", navodi se u reagovanju crkve.

U jutrošnjem napadu na kosovsku policiju ubijen je jedan pripadnik policije i dvojica su povređena, dok je tokom dana povređen još jedan policajac.

Policija je zvanično saopštila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača i da su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velika količina oružja, municije i razne opreme.

(Beta, 09.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »