Plenković: Reakcija na incident u Banjskoj ne može da izostane

Beta 05.10.2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Granadi gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice (EPZ) da reakcija EU na teški incident u Banjskoj ne može da izostane dodajući da će o tome razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
"Predsednica Kosova Vjosa Osmani tražila je susret što je dobro, ona je inače iduće nedelje u planiranoj poseti Zagrebu tako da ćemo razgovarati i danas, a verovatno i malo detaljnije iduće nedelje. Ono što je važno da vidimo to je reakcija EU i tu čekamo predlog i visokog predstavnika Žozepa Borela i Evropske komisije kako reagovati na ovaj teški incident i mini krizu koja je nastala na severu Kosova, u Banjskoj", rekao je.

On je podsetio da je o tome početkom nedelje razgovarao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom i dodao da "ne može takva situacija ostati bez reakcije".

Na samitu Evropske političke zajednice na kojem je proširenje EU jedna od tema Plenković je novinarima rekao da Hrvatska podržava proširenje Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope, a posebno kada je u pitanju BiH.

Dodao je da Hrvatska želi da "taj proces bude kvalitetno strukturiran" i da se napredak vezuje za pojedinačna dostignuća svake od zemalja.

(Beta, 10.05.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »