Poslednji dan primirja između Hamasa i Izraela, vode se razgovori o produženju

Beta 27.11.2023

Dogovor o primirju između Izraela i Hamasa koji je omgućio oslobađanje jednog broja talaca, zatvorenika i dostavljanje hitne pomoći pojasu Gaze danas ulazi u četvrti i poslednji dan, dok se vode pregovori o njegovom produženju.

Noćas je palestinski islamistički oružani pokret potvrdio u saopštenju da nastoji da produži primirje od četiri dana sa ciljem da se "poveća broj oslobođenih zatvorenika", kako je predviđeno sporazumom.

Izvor blizak Hamasu rekao je za Frans pres da je taj pokret obavestio posrednike da je za to da se primirje produži za dva do četiri dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da sporazum o primirju može biti produžen, ali da će izraelske operacije u Gazi biti nastavljene kada se završi period primirja sa punom snagom i sa ciljem da se "eliminiše Hamas", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ima nagoveštaja da su pregovori o produženju primirja u toku, uz posredovanje Egipta i Katara.

Sporazum koji je postignut uz posredovanje Katara i podršku SAD i Egipta, stupio je na snagu u petak i predviđa četiri dana primirja, prolaz humanitarne pomoći u Gazu i oslobađanje 50 talaca od više od 200, u zamenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu.

Od petka 39 talaca oslobođeno je u okviru tog sporazuma, plus 24 taoca koji nisu obuhvaćeni tim sporazumom, većinom Tajlanđana koji su radili u Izraelu, a iz izraelskih zatvora pušteno je 117 palestinskih zatvorenika, prema odnosu jedan talac za tri zatvorenika.

Jedna odredba sporazuma dozvoljava njegovo produženje tako da se dnevno oslobađa desetak talaca koje drži Hamas u pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje tridesetak palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Juče je oslobođeno 14 Izraelaca i tri strana državljanina koje je oteo Hamas 7. oktobra. U zamenu za to iz zatvora u Izraelu pušteno je još 39 zatvorenika, Palestinaca.Izraelka (84), koja je juče oslobođena, u teškom je stanju i bori se za život, rekao je njen sin za Bi-Bi-Si.

Među taocima oslobođenim juče je četvorogodišnja devojčica Abigejl sa dvojnim izraelsko-američkim državljanstvom koja je ostala bez roditelja u napadu Hamasa na teritoriju Izraela 7. oktobra. Ona je napunila četiri godine dok je bila zatočena u Gazi.

"Pretrpela je užasnu traumu", rekao je američki predsednik Džo Bajden sinoć i naglasio da bi želeo da se primirje nastavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao u telefonskom razgovoru sa Bajdenom da Abigejl nema više roditelje ali ima celu zemlju koja je grli, i koja će dobro paziti na nju.

"Odredbe (sporazuma) predviđaju oslobađanje dodatnih deset talaca svakog dana i to je blagoslov. Ali sam takođe rekao predsedniku da ćemo se, posle sporazuma vratiti našem cilju - eliminisati Hamas i osigurati da pojas Gaze ne bude više ono što je bio", rekao je Netanjahu.

Netanjahu koji danas treba od vlade da traži ratni budžeet od 30 milijardi šekela (7,3 milijarde evra) juče je pozvao na "pobedu" u prvom obilasku Gaze izraelskog premijera od kada se Izrael povukao sa te palestinske teritorije 2005. godine.

(Beta, 11.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »