Brnabić: Crta iznela informacije koje su direktna destabilizacija Srbije i rušenje ustavnog poretka

Beta 22.12.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su građani danas od nevladine organizacija Crta čuli "jedno veliko ništa".

Ona je tako ocenila informacije koje je ta organizacija iznela o nepravilnostima na izborima 17. decembra, o "migraciji birača" - dovođenja ljudi iz drugih gradova i država da glasaju na beogradskim izborima.

Brnabić koja je i poverenica Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd, kazala je da o tome govori na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, a ne u sedištu SNS zato što je iznošenje takvih informacija  Crte "direktna destabilizacija Srbije, i direktan pokušaj rušenja ustavnog poretka".

"Šta su to novo iz Crte rekli? Čuli smo i videli smo insinuacije, nagađanja, poluinformacije, zanimljive kvazi- analize, anonimne dojave. Nema tu profesionalizma, nema objektivnosti, to je jedno brutalno navijačko ponašanje i apsolutno ništa više i dalje od toga", rekla je Brnabić.

Kazala je da "oni te nepravilnosti nisu konstatatovali kroz zapisnike" izbornih komisija na glasačkim mestima i da ništa nije predato Republičkoj izbornoj komisiji, Gradskoj izbornoj komisiji u Beogradu, ni tužulaštvu.

"Optužuju državu da je pokrala izbore, a da ne pruže nijedan dokaz", kazala je Brnabić.

Ponovila je da je broj birača u Beogradu od poslednjih izbora 2022. godine povećan za 0,8 odsto, odnosno za 12.907 birača.

Posmatračka misija nevladine ogranizacije Crta izrazila je danas osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je "presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda".

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je novinarima u Beogradu da je prevoženje birača iz unutrašnjosti Srbije, iz mesta u kojima nisu bili lokalni izbori, bilo daleko veće od prevoza birača koji su dovoženi iz Bosne i Hercegovine, i da je ta migracija bila organizovana.

Crta je, kako je dodao, utvrdila da je na biračkim mestima, na kojima su zabeležili veliki broj novih birača, SNS imala bolji izborni rezultat nego na izborima prošle godine, a lošiji na mestima na kojima nije bilo novih birača.

Crta je navela da je tokom izbornog dana zabeleženo više punktova koji su služili kao "logistički centri" operacije dovođenja glasača, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada.

Zabeležili su da su organizovano stigli birači iz raznih delova Srbije - Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada, kao i sa Kosova, i iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

(Beta, 12.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »