Svetosavska akademija održana u Skoplju

Beta 27.01.2024

Na svečanoj Svetosavskoj akademiji održanoj večeras u Skoplju predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u govoru rekao da Srbija "nije u jednostavnoj ni u lakoj situaciji", ali da je bez obzira na težinu izazova "izbrala put slobode, suverniteta i nezavisnosti".

"Da, nalazimo se na evropskom putu, ali Srbija je jedina vojno neutralna zemlja koja tu neutralnost čuva ljubomorno i nikad neće dozvoliti bilo kome drugom da uzme njenu slobodu. I da, nije lako vojnu neutralnost u takvoj poziciji sačuvati", rekao je Vučić.

Istakao je da "nije lako biti i ostati na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnih prijatelja, ne okrenuti im leđa u teškim trenucima i istovremeno ne pripadati horu svih onih koji su se hajci na njih već pridružili".

O Svetom Savi Vučić je rekao: "Princ, monah, arhiepiskop, učitelj, izmiritelj, stvoritelj. Sve to i još mnogo više je bio Ratsko Nemanjić - Sveti Sava, s pravom zvani Ocem crkve i škole. Opet u svim ovim odrednicama postoji samo jedan osnovni proncip – izbor. I danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili sizerenstvo, vlast nad nama", rekao je Vučić.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je u govoru ocenio da kvalitetne etničke odnose makedonskog i srpskog naroda nadopunjuju i dobri odnosi njihove dve priateljske države.

"Severna Makedonija i Srbija potvrđuju da i na Balaknu bilateralni odnosi mogu da se grade sa uzajamnim pošovanjem, bez pritisaka i bez uslovljavanja. Primera za ovo ima mnogo - i simboličnih i praktičnih", rekao je Pendarovski.

Istakao je da cilj ovakvih praznika jeste da preko podsećanja na prošlost ujedine i da pripreme zajednicu za tekuće izazove i za buduće poduhvate.

"Srpska zajednica doprinosi izgradnji i razvoju naše zajedničke otadžbine i negovanju suživota u makedonskom multietničkom i višejezičnom društvu. O tome svedoči doprinos brojnih istaknutih pripadnika srpske zajednice koji obogaćuju naš društveni, kulturni i politički život", rekao je Pendarovski.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je ocenio da su prijateljski odnosi Srbije i Severne Makedonije čvrsti i pre svega iskreni.

"Poštovani prijatelju Aleksandre (Vučiću), prethodnih nekoliko godina kroz zajedničke napore, regionalne incijative, obezbedili smo mnoge olakšice za naše građane. Razvili smo dosta ekonomskih incijativa, razvili smo mnogo regionalnih ideja u okviru Otvorenog Balkana, pre svega da Balkan učinimo evropskim. Naše države imaju zajedničku budućnost", rekao je Kovačevski.

Predsednik Organizacionog odbora Svetosavke akademije Ivan Stoilković je izjavio da je ovo danas "prvi put u istoriji da predsednik Srbije poseti Srbe u Makedoniji".

"Mislim, gospodine predsedniče, da veće priznanje niste mogli da nam uručite. Zato dozvolite mi, i čast mi je u isto vreme da pozdravim predsednika Srbije, neprikosnovenog lidera srpskog naroda, Aleksandra Vučića!" - rekao je Stoilković, napominjući da je Vučić poslednjih godina pokrovitelj Svetosavke akademije.

Na Svetosavskoj akademiji u Skoplju koja je održana 17. put, bili su i predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predssednik Pokrajinske vlade Vojvodime Igor Mirović, predsenik najveće opozicione makedonske partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, kao i Pero Antić, predsednik Košarkaške federacije Severne Makedonije i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde.

(Beta, 01.27.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »