Savet bezbednosti UN ponovo nije prihvatio raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije

Beta pre 29 dana

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela.

Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu.

Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova.

Na sednici započetoj 25. marta, za raspravu o toj temi glasale su tri članice SB UN - Rusija, Kina i Alžir, dok je 12 bilo uzdržano.

Predstavnici Francuske i Rusije su i večeras, pre glasanja, izneli suprotne stavove o potrebi da se raspravlja o vojnoj operaciji NATO protiv Jugoslavije.

Ambasador Francuske Nikolas de Rivije ponovio je da se SB UN bavi aktuelnim krizama u domenu međunarodne bezbednosti i da "nije forum za diskusije o istorijskim pitanjima".

"Kao što sam rekao u prisustvu stalnog predstavnika Srbije i predstavnika Kosova, SB UN je u svakom trenutku veoma otvoren za razgovor o Kosovu, Misiji UN na Kosovu (UNMIK), primeni Rezolucije 1244 SB UN, kao što je bio slučaj prošlog meseca, kada je ovde bio predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić. On je uvek dobrodošao", kazao je De Rivije.

Dodao je da će sledećeg meseca biti održana nova redovna sednica SB UN o situaciji na Kosovu, odnosno o radu UNMIK-a, i da uloga tog tela "nije da zameni istoričare i pravnike".

Zamenik ambasadora Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski kazao je da je ta zemlja juče organizovala konsultacije povodom zahteva da se večeras raspravlja o NATO bombardovanju i da "veoma slab odziv šefova misija (zapadnih zemalja) jasno pokazuje koliki je nivo njihove stvarne zainteresovanosti za rešenje tog problema koji su sami stvorili".

"I danas vidimo da SAD, Francuska i Velika Britanija ne žele da SB UN raspravlja o za njih veoma nezgodnom pitanju NATO agresije na suverenu zemlju. Ne pokušavajte da se krijete iza neuverljivog stava o istorijskoj prirodi ovog pitanja, jer SB aktivno razmatra situaciju na Kosovu i sprovođenje, mada je bolje reći, nesprovođenje Rezolucije 1244", kazao je ruski diplomata.

Poljanski je dodao je da nije reč o istorijskom pitanju jer se situacija na Kosovu "naglo pogoršava".

Zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud odbacio je kritike Rusije na račun zapadnih zemalja zbog traženja proceduralnog glasanja, navodeći da je Rusija to isto učinila u nekoliko navrata, uključujući sednicu uoči ruskog napada na Ukrajinu, kada su desetine hiljada ruskih vojnika bile blizu granice sa tom zemljom.

Posle glasanja, Poljanski je rekao da veći broj glasova za usvajanje dnevnog reda nego pre tri dana "znači da su se argumenti Rusije čuli".

"Glasanje je potvrdilo našu tezu da je potrebna reforma SB UN u kojem su zapadne zemlje prezastupljene, ono što smo videli danas je najbolja ilustracija toga", kazao je Poljanski.

Naveo je da je odluka SAD, Velike Britanije i Francuske da odbiju raspravu o pitanju koje se tiče međunarodne bezbednosti "veoma težak udarac na reputaciju" SB UN "koju su žrtvovale u korist sopstvenih interesa".

"A interes je bio da osiguraju da SB UN ne raspravlja o njihovoj ilegalnoj agresiji na Jugoslaviji. Do sada ste uspeli da izbegnete raspravu, ali ne očekujte da ćete izbeći posledice", kazao je Poljanski.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Geng Šuang rekao je da je Kina želela raspravu o NATO bombardovanju Jugoslavije i o "lekcijama te važne epizode u istoriji", i ishod glasanja opisao kao "razočaravajući i žalostan".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić večeras nije bio u zgradi Ujedinjenih nacija, za razliku od 25. marta, kada je izjavio da sprečavanje rasprave o NATO bombardovanju Jugoslavije u Savetu bezbednosti predstavlja "presedan koji se odavno nije desio".

Dačić je tada, na konferenciji za medije u sedištu UN u Njujorku, rekao da je Srbija razočarana "zbog toga što je sprečeno da se u SB UN čuje istina o agresiji NATO-a".

"Cinično je da danas ne možemo ni da govorimo o tome u SB UN, a pre 25 godina nisu ni pitali SB UN da li će da nas bombarduju. Pored bombi, ne možete ništa ni da kažete o svemu tome. To govori o međunarodno-pravnom poretku, to govori o međunarodnom pravu, to govori da li UN i dalje postoje", rekao je Dačić 25. marta.

Dačić je danas u skupštini Srbije rekao da je od Francuske, kao i uoči sednice 25. marta, ponovo dobio informaciju da zapadne zemlje neće dozvoliti da SB UN raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije.

(Beta, 03.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »