Otvorena izložba 'Prolećni salon' u Gračanici

Beta pre 28 dana

Izložba „Prolećni salon” Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije (ULUKiM) u saradnji sa Galerijom umetnosti Prištine otvorena je u Domu Kulutre "Gračanica" na kojoj je slike, grafike, skulpture, crteže i fotografije predstavio 31 umetnik.

Direktor Galerije umetnosti Prištine, čije je sedište sada u Gračanici Nebojša Jevtić kazao je da je ta republička institucija kulutre sve do 2021. godine bila izmeštena u Beograd ali da je u saradnji sa Ministarstvom kulture, Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Domom Kulure "Gračanica" ona vraćena na Kosovo.

"Od kada je ova institucija ovde imali smo ukupno 33 izložbe, ovo je prva izložba koju organizujemo sa Udruženjem likovnih umetnika Kosova i Metohije "Prolećni salon", kao što znate sva udruženja bilo republička, bilo gradska, bilo pokrajinska nastoje da održe tradiciju održavanja prolećnog i jesenjeg salona", kazao je Jevtić.  

Dom Kulture "Gračanica" , koji već 27 godina održava likovnu koloniju uoči proslave Vidovdana. sada se pridružuje nastojanju Galerije umetnosti Prištine da održi po jednu izložbu mesečno.

"Sa te vidovdanske likovne kolonije postoji jedan fundus koji broji oko 600 slika i mi smo veoma ponosni što smo vlasnici jedne zbirke savremene srpske umetnosti na Kosovu i Metohiji i sa tim fundusom pokušavamo da upoznamo i ostatak Srbije. Za sada smo organizovali desetak izložbi retrospektive sa likovne kolonije "Vidovndan"", kazao je Jevtić.

Galerije umetnosti Prištine od 2014. godine je začetnik i jedne nove likovne kolonije "Jesen u Prizrenu" koja se održava u manastiru Svetih Arhangela.

" imali smo i grupne izložbe ali i izložbe naših eminentnih umetnika kao što je Miloš Šobajić, Milan Cile Marinković, akademik Svetislav Arsić Basara", kazao je Jevtić.

Udruženje likovnih umetnika Kosova i Metohije (ULUKiM) formirano je 1967. godine. Svih ovih godina, tradicionalno, udruženje umetnika pruža uvid u lokalnu scenu stvaralaštva, kroz koju umetnici stvaraju prostor za dijalog i refleksiju, pozivajući publiku da razmišlja o raznolikosti umetničkih izraza.   Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta, 05.20.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »