Narodna stranka: Osuda protiv KRIK-a još jedna u nizu odluka kojim sud kažnjava novinare

Beta 05.11.2022

Predsednik Odbora za pravosuđe Narodne stranke Jovica Todorović ocenio je da je presuda Višeg suda protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) još jedna u nizu sudskih odluka kojom se novčano kažnjavaju mediji i novinari zbog izveštavanja koje "nije po volji pripadnika režima".

Kako je objavljeno, KRIK je osuđen, nakon što je Gašić u aprilu prošle godine tužio taj portal za povredu ugleda i časti pošto je KRIK, prenoseći dešavanja sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, citirao prisluškivani razgovor članova te kriminalne grupe, u kom je pomenuto da je tadašnji direktor BIA "na kazanu kod Jotića".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu postavio je kriterijume kada je dozvoljeno, radi zaštite prava ličnosti, ograničiti slobodu izražavanja.

"Nemoguće je naći presudu naših sudova u kojoj je jasno i argumentovano obrazložio zašto je neophodno za ostvarivanje demokratije u društvu da jedan medij bude novčano u suštini kažnjen isplaćivanjem naknade štete visokom državnom funkioneru zbog navodnog duševnog bola pretrpljenog objavljivanjem određene informacije o njemu", navedeno je u saopštenju.

Sudije moraju da se izbore za vlastitu nezavisnost, dodao je Todorović, da i sudska vlast bude vlast.

"Narodna stranka upozorava sudije da će svako neosnovano i nezakonito novčano kažnjavanje, u našim ekonomskim prilikama u medijskoj sferi, dovesti do materijalnog uništavanja ovo malo slobodnih i nezavisnih medija i novinara koji se još usuđuju da istražuju i objavljuju činjenice o umešanosti javnih funkcionera u kriminal", naveo je on.

(Beta, 11.05.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »