Vučić objavio fotografiju susreta sa Zelenskim uoči neformalne večere u Atini

Beta 21.08.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je večeras fotografiju na kojoj se rukuje sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim uoči neformalnog skupa u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja "Solunske deklaracije".
"Susret pred početak razgovora u Atini sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim", napisao je Vučić uz fotografiju na Instagramu pred početak neformalne večere koju je za lidere sa Zapadnog Balkana i najviše zvaničnike Evropske unije priredio premijer Grčke Kirijakos Micotakis.
Vučić je ranije danas izjavio da će sutra ujutru u Atini imati sastanak sa Zelenskim u četiri oka.
Naveo je da će "pokušati da razgovara" sa Zelenskim i o izjavi šefa Spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta da Kijev treba da prizna Kosovo, rekavši da bi to bio "veliki udarac za Srbiju".
"Razgovaraću sa Zelenskim o svemu što se u poslednje vreme događalo oko Kosova, oko priznavanja i nepriznavanja Kosova, verujem da ćemo da imamo otvoren i dobar razgovor", kazao je Vučić srpskim novinarima.
Uz Vučića, Zelenskog i Micotakisa, na neformalnoj večeri su i predsednici Crne Gore i Moldavije, premijeri Severne Makedonije, Kosova, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine i lideri EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Zbog bilateralnog spora sa Tiranom, oko novoizabranog predsednika opštine Himara Fredija Belerija, etničkog Grka koji je u pritvoru, Grčka nije pozvala na današnji skup premijera Albanije Edija Ramu, već predsednika te države Bajrama Begaja koji je odbio da dođe.
Usvajanjem "Solunske deklaracije" 2003. godine EU je izrazila podršku ulasku zemalja Zapadnog Balkana u taj blok, ali je članica do danas postala jedino Hrvatska.

(Beta, 08.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »