Bakingemska palata: Kralj Čarls ima oblik raka i počeo je sa tretmanom

Beta 05.02.2024

Britanski kralj Čarls ima jedan oblik raka, saopštila je danas Bakingemska palata koja je dodala da nije rak prostate ali da je otkriven tokom njegovog nedavnog tretmana za uvećanu prostatu.
 
Nije otkriveno o kom tipu raka se radi ali u saopštenju se navodi da je kralj danas počeo sa "redovnim tretmanima", prenosi AP. 
 
Kralj ostaje "u potpunosti pozitivan oko svog lečenja i raduje se vraćanju punim javnim obavezama što je pre moguće", navodi se u saopštenju Bakingemske palate. 
On će odložiti svoje javne obaveze i očekuje se da će drugi viši članovi kraljevske porodice pomoći i zamenjivati ga dok traje njegovo lečenje. 
 
Nisu dati drugi detalji o tome u kom stadijumu je rak ili o prognozi.
 
Kralj (75) se vratio u London iz Sandrigema u Norfolku jutros i Bakingemska palata je saopštila da je počeo tretmane ambulantno, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
 
Iako će pauzirati učestvovanje u javnim događajima on će nastaviti svoju ustavnu ulogu kao šef države uključujući papirologiju i privatne sastanke. 
 
On je viđen u crkvi na službi u Sandringemu u nedelju kada je mahao okupljenim građanima. 
 
Kralj je pre nešto više od nedelju dana bio podvrgnut operaciji uvećane prostate u privatnoj bolnici u Londonu.
 
Kralj je rešio da izađe u javnost sa informacijama o svom tretmanu prostate sa ciljem da ohrabri više muškaraca da idu na provere prostate, tada je saopštila Bakingemska palata.
 
Za mnoge tipove raka šanse da se dobije povećavaju se sa godinama, piše BBC. Britanski podacu ukazuju da u proseku svake godine više od trećine (36 odsto) novih slučajeva raka je kod ljudi starijih od 75 godina.
 
 
 
Princ Hari će doći u Britaniju da vidi oca, Čarlsa Trećeg posle njegove dijagnoze raka
 
Britanski princ Hari koji živi u SAD-u sa svojom porodicom, razgovarao je sa ocem kraljem Čarlsom Trećim posle ustanovljene dijagnoze raka i posetiće ga narednih dana u Velikoj Britaniji, javila je britanska novinska agencija PA pozivajući se na izvor blizak Hariju.
 
Bakingemska palata objavila je danas da britanski kralj Čarls (75) ima jedan oblik raka koji mu je otkriven kada mu je rađena operacija za benigno uvećanje prostate pre oko deset dana, i da je danas je već počeo tretman ambulantno u Londonu.
 
Kralj je lično obavestio oba sina o svojoj dijagnozi i prestolonaslednik princ od Velsa je u redovnom kontaktu sa svojim ocem, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
 
Kralj ostaje "u potpunosti pozitivan oko svog lečenja i raduje se vraćanju punim javnim obavezama što je pre moguće", navodi se u saopštenju Bakingemske palate.
 
Kralj će prestati privremeno svoje javne obaveze ali neće prekinuti sa svim aktivnostima, redovno će se baviti papirologijom i održavati privatne sastanke, saopštila je Bakingemska palata.
 
Kralj je zahvalan svom lekarskom timu na njihovoj brzoj intervenciji koja je omogućena zahvaljujući njegovoj nedavnoj bolničkoj proceduri, dalje piše u saopštenju.
 
"Njegovo veličanstvo je izabralo da podeli svoju dijagnozu da bi sprečio spekulacije i u nadi da to može da pomogne javnom razumevanju za sve ljude širom sveta koji su pogođeni rakom", napisala je Bakingemska palata.

(Beta, 02.05.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Svet, najnovije vesti »