Laburista Sadik Kan osvojio treći mandat gradonačelnika Londona

Beta pre 13 dana

Laburista Sadik Kan pobedio je danas na izborima u Londonu i osvojio treći mandat na čelu glavnog grada Velike Britanije, u još jednom vrlo razočaravajućem izbornom danu za vladajuće Konzervativce, koje ove godine čekaju i opšti izbori.

Kan je osvojio malo više od milion glasova, gotovo 44 odsto, više od 11 procentnih poena više od svoje glavne rivalke - Suzan Hol iz Konzervativne stranke.Kan, koji je zamenio Borisa Džonsona na mestu gradonačelnika Londona 2016. godine, ima opsežna ovlašćenja za policiju i budžet, ali je izazvao dosta podela u Londonu, posebno u predgrađima gde je prošao lošije nego u centralnom delu grada. 

Njegove pristalice ukazuju na brojna pozitivna ostvarenja kao što je povećanje izgradnje stanova, besplatni školski obroci za mlađu decu, ograničenje rasta cena prevoza i uopšteno podržavanje manjinskih grupa u Londonu. Kritičari pak kažu da je u njegovo vreme zabeležen porast kriminala, i da je nepotrebno dozvolio da propalestinske demonstracije postanu redovna pojava tokom vikenda.

"Suočili smo se sa kampanjom neprekidne negativnosti, ali ne mogu biti ponosniji što smo činjenicama odgovorili onima koji zastrašuju. Na mržnju smo uzvratili nadom, a na pokušaje da nas podele - naporima da se ujedinimo", izjavio je Kan nakon objave konačnih rezultata.

"Vodili smo kampanju koja je u skladu sa duhom i vrednostima ovog velikog grada, koji na naš diverzitet gleda ne kao na slabost, već kao na veliku snagu, koja odbacuje desničarski populizam i gleda napred a ne nazad", rekao je Kan.

Dosadašnji laburistički gradonačelnici Liverpula, Mančestera i Zapadnog Jorkšira takođe su danas ponovo izabrani, a moguće je i da su Laburisti "izbacili" iz fotelje konzervativnog gradonačelnika Zapadnog Midlanda, gde se ponovo prebrojavaju glasovi.

Najnovija pobeda Laburista još je jedan pozitivan znak za tu stranku posle dobrih rezultata sa lokalnih izbora u četvrtak. Oni su nagoveštaj da bi možda mogli, prvi put od 2010. godine, da pobede i na parlamentarnim izborima, kroz nekoliko meseci, i tako sklone Konzervativce sa vlasti.

(Beta, 05.04.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »