Најновије

ЛОНЧАР: Новчана накнада за жене које донирају јајне ћелије

Од почетка акције бесплатних здравствених прегледа, готово 375.000 грађана Србије било је на превентивним прегледима. Министар здравља Златибор Лончар каже да је код 8.764 пацијената на време откривена болест која је излечива. Истиче да ће бити настављено са запошљавањем младих лекара и најаљује да ће жене које буду донирале јајне ћелије, добијати новчану надокнаду.

Златибор Лончар (Фото: Јутјуб)

Златибор Лончар истиче да је главни циљ акције бесплатних превентивних прегледа подизање свести грађана.

"Нисмо имали свест о превентивним прегледима. Никада се није толико причало о њима. Хтели смо и да помогнемо старијим људима који су чували унучиће. Радили смо анкету и они нису стизали да оду код лекара у току радне недеље. Исто смо урадили и за људе који раде на таквим местима где не могу да оду када добију термин", каже Лончар.

Упозорава да здравствени систем није "фонтана жеља".

"Не можете да бирате код ког лекара ћете да идете, када ћете да идете и када одете код њега, да изаберете шта ће да вам уради од дијагностике. То не постоји нигде на свету. Овај систем морамо да средимо и радимо да помогнемо свима", каже министар Лончар.

Истиче да се најчешће дијагностикују малигне болести и болести органа које би могле да доведу до озбиљних компликација у наредном периоду и до смртног исхода.

Наставак запошљавања младих лекара 

Министар Лончар је нагласио да се неће стати са запошљавањем младих лекара.

"Као што смо радили за факултете, сада ћемо ићи по другим центрима. Ићи ћемо по градовима и правити јавни позив, да видимо шта имамо на бироу од лекара, какви су њихови просеци, да видимо на шта рачунамо", објашњава Лончар.

Истиче да се од прошле недеље кренуло са запошљавањем додатног броја сервирки и спремача који фале.

"Строго ћемо контролисати коефицијенте, да ли им је исплаћена зарада и прековремени рад. Улажемо у њих, да се и њихов проблем реши, да не испадне да су запостављени и да се води рачуна само о медицинским сестрама и лекарима", каже Лончар.

Почиње реновирање Инфективне клинике 

Златибор Лончар каже да ће до четвртка бити готови сви папири и да креће рушење и реновирање Инфективне клинике.

"Улажемо у инфраструктуру, али ништа нам то не значи без лекара и сестара. Оно што је председник обећао, идемо са даљим повећањем плата и побољшањем услова рада. Урадићемо све да ти људи остану овде", каже Лончар.

О донирању јајних ћелија 

Министар Златибор Лончар каже да је донета одлука да се женама и девојкама плаћа за донирање јајних ћелија јер та пракса није заживела у Србији, иако су сви услови обезбеђени.

"Више нам се то исплати него да увозимо јајне ћелије", објашњава Лончар.

Министар је пожелео грађанима Србије да се добро одморе током празника, али и упозорио их да буду умерени у храни и пићу.

Прочитајте ОВДЕ   где се то припрема велики штрајк.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА