Iran napao dronovima Izrael, osude napada iz Vašingtona i Londona

Beta 14.04.2024

Iran je u subotu kasno uveče lansirao veliki broj borbenih dronova i balističkih raketa ka Izraelu, kao odgovor na vazdušne napade koje je ta zemlja izvela na ambasadu Irana u Damasku prošle nedelje, u kojima su ubijena dva iranska generala i nekoliko vojnika Revolucionarne garde.

Portparol izraelske vojske admiral Danijel Hagari je dodao da je "Izrael spreman" za odbranu od tog napada.

Premijer Benjamin Netanjahu obratio se naciji video porukom i saopštio da se Izrael godinama pripremao za sukob sa Iranom i da je razradio i defanzivne i ofanzivne opcije za takav rat.

On je dodao da je siguran da će se Izrael odbraniti od napada. Netanjahu je potom sazvao svoj ratni kabinet u Tel Avivu. Mediji su izvestili da je taj sastanak u toku u Kiriji, centralnom delu grada, gde se nalazi vladin okrug i glavna urbana vojna baza.

Izrael je u pojačanoj pripravnosti od kada su u vazdušnom napadu na ambasadu Irana u Damasku prošle nedelje ubijena dva iranska generala i nekoliko vojnika Revolucionarne garde. Iran je optužio Izrael da stoji iza napada i obećao osvetu.

Iran je potvrdio da je napad dronovima pokrenut sa njegove teritorije, a ministar odbrane Irana Mohamed Reza Aštijani upozorio je sve zemlje da ne podržavaju Izrael u sukobu protiv Irana i da mu ne dozvole da koristi njihove teritorije za izvođenje bilo kakvih napada na tu zemlju.

"Koja god zemlja koja bi mogla da otvori svoje tlo ili vazdušni prostor Izraelu za (potencijalni) napad na Iran, dobiće naš odlučan odgovor", rekao je ministar.

Američki predsednik Džo Bajden najavio je još u petak mogućnost iranskog napada tokom ovog vikenda i prekinuo svoj odmor kako bi sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu uveče. Portparolka tog saveta je saopštila da Izrael može računati na punu podršku SAD.

Britanski premijer Riši Sunak takođe je osudio napad Irana na Izrael nazvavši to "bezobzirnom akcijom".

Sunak je naveo da taj napad može da podigne tenzije i izazove nestabilnost u čitavom regionu.

"Iran je još jednom pokazao da ima nameru da izazove haos u svom dvorištu... Velika Britanija će nastaviti da podržava bezbednost Izraela ali i ostalih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak", rekao je britanski premijer.

Da će se sukob intenivirati postalo je jasno u subotu popodne kada su komandosi iz iranske paravojne Revolucionarne garde upali na jedan trgovački brod, za koji se veruje da je povezan sa Izraelom, u blizini Hormuskog moreuza, i oteli ga.

Nekoliko sati kasnije usledio je napad dronovima.

Izrael i Jordan su zatvorili vazdušni prostor iznad svojih teritorija, a jordanska armija je najavila da će srušiti svaku letelicu koja naruši njen vazdušni prostor.

(Beta, 04.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »