NADA traži preduzimanje mera za smanjenje zagađenja vazduha

Beta 27.05.2022

 Koalicija NADA zatražila je danas od nadležnih da hitno preduzmu mere za smanjenje nivoa zagađenja vazduha, a predložila je mere po modelu Danske.

Jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović istakao je u pisanoj izjavi da je prema istraživanjima koncentracija olova u krvi dece u Srbiji u proseku 2,4 mikrograma po decilitru što je među najvišim vrednostima u Evropi, te da su po zagađenju olovom gore jedino Moldavija, Bosna i Hercegovina i Albanija.

Predložio je mere po modelu Danske, za koju navodi da je svela zagađenje vazduha na najnižu meru u Evropi.

"Izmeštanje saobraćaja iz centra gradova uvođenjem besplatnog javnog prevoza, ali i sistemsko smanjenje korišćenja čvrstog goriva, ali i smanjenje broja individualnih ložišta uglja prvi su koraci koji treba zakonski i stimulativnih merama Vlade da se reše", naveo je Mihailović u saopštenju.

On je zatražio da nadležni taj problem tretiraju kao prioritet.

"Jasno je da je uzrok ovakvog stanja loše upravljanje našim energetskim sistemom, kao i nadležni u resornom ministarstvu i Vladi Srbije. Trovanje naše dece mora biti zaustavljeno, tako što će vlast problem zagađenja tretirati kao prioritet, a ne gurati ga pod tepih", ocenio je Mihailović.

(Beta, 05.27.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »