AP: Srpski populisti nastoje da učvrste vlast u Beogradu i važnim gradovima

Beta pre 26 dana

Agencija Asošiejted pres (AP) piše o današnjim lokalnim izborima u Srbiji ukazujući da glasači ponavljaju izbore u glavnom gradu i desetinama drugih gradova, a da vladajući desničarski populisti nastoje da učvrste svoj već veliki upliv u vlast.

Glasanje u Beogradu ponavlja se posle izveštaja o rasprostranjenim neregularnostima u decembru koji su izazvali političke tenzije i optužbe da je Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića nameštala glasanje, piše AP, dodajući da su "populisti negirali te optužbe ali su ipak zakazali ponovljene izbore".

Agencija ukazuje da se danas takođe održavaju izbori u više od 80 gradskih i opštinskih skupština, između ostalog u dva druga ključna grada - severnom regionalnom centru Novom Sadu i Nišu na jugu.

Kako piše AP, Vučić zvanično izražava želju da se njegova zemlja pridruži Evropskoj uniji ali se konstantno odvaja od prodemokratskih vrednosti dok gaji bliske veze sa Rusijom i Kinom.

Populisti su se predstavili kao jedina politička snaga sposobna da vodi zemlju i drži je bezbednom u vreme globalnih previranja, navodi AP.

Agencija dodaje da su prozapadne opozicione grupe optužile Vučića za veze sa kriminalom, rasprostranjenom korupcijom i suzbijanjem demokratije ali da se široki savez koji je bio iza antivladinih uličnih protesta prošle godine rascepkao i da su se okrenule jedna protiv drugih, što je podstaklo apatiju među 6,5 miliona glasača u Srbiji.

"Vučićeva vladajuća stranka se smatra favoritom na današnjim izborima. Ona je više od deceniju kontrolisala sve nivoe vlasti u Srbiji, tako da ako opozicija uspe da otme bar neke od lokalnih uprava, da ne pominjemo velike gradove, to bi predstavljalo značajni pomak", piše AP.

Opozicione grupe podelile su se oko toga da li da učestvuju u izborima ili da nastave da traže slobodne i fer izbore. Oni koji učestvuju u Beogradu idu pod sloganom "Biramo borbu", ukazuje AP.

Agencija podseća da su međunarodni izborni posmatraći ocenili da su se decembarski izbori, kada su istovremeno održani i parlamnetarni izbori, odvijali u "nepravednim uslovima" delimično zbog uključenosti Vučića i sistemskih prednosti za vladajuću stranku.

U izveštaju kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) rečeno je da su ti izbori "obeleženi oštrom retorikom, pristrasnosti u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sekteru i zlopuotrebi javnih resursa".

Lokalni izborni posmatrači, dodaje AP, rekli su da se nije mnogo promenilo za današnje izbore uprkos nizu preporuka koje su međunarodni posmatrači dali posle izbora u decembru.

Podseća se da su u optužbama za pronevere u Beogradu uključeni izveštaji da su glasači iz drugih regiona zemlje i iz susedne Bosne autobusima dovođeni u glavni grad da glasaju za Vučićevu partiju.

(Beta, 06.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »