Osmi protest Srbija protiv nasilja počeo minutom ćutanja za devetu žrtvu iz Mladenovca

Beta 24.06.2023

Osmi protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu počeo je minutom ćutanja za mladića iz Malog Orašja, poslednje, devete žrtve masovnog ubistva 4. maja u selima kod Mladenovca i Smedereva.

Novinar i komentator Smiljan Banjac obraćajući se građanima nakon minuta ćutanja, rekao je da se današnji protest odvija u više gradova u Srbiji, da je to "samo početak" i da će "Srbija stati" ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni.

"Zato će Srbija morati da stane. Srbija pre svega staje zbog 19 prerano ugašenih života. Srbija staje jer hoćemo sigurne škole, ulice, sela i gradove", rekao je Banjac.

On je naveo i da Srbija staje jer čuje vapaj Srba sa Kosova i Metohije "koji su prepušteni sami sebi i nemaju podršku ove zemlje, nemaju podršku ove vlasti".

Pre govora, kao i na svim prethodnim protestima, sa razglasa je emitovana kompozicija "Emocije", koju je napisao učenik Andrija Čikić, jedan od nastradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Okupljeni nose transparente kojima pozivaju vlast na ispunjenje zahteva protesta, među kojima je i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i RTS-a.

Nakon okupljanja ispred Doma Narodne skupštine građani će poći u šetnju Ulicom Kneza Miloša, zatim Nemanjinom do Slavije, odakle će se spustiti do Autokomande gde će blokirati autoput kroz Beograd.

(Beta, 06.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »