Vučević (SNS): Tehničko pitanje - izbori krajem ove godine ili početkom 2024.

Beta 14.09.2023

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da je spreman da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o zahtevima opozicije za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora i da je "tehničko pitanje" da li bi se oni održali u decembru ove godine, ili januaru ili februaru naredne.

Vučević, koji je i ministar odbrane, je za televiziju Prva rekao da "ne isključuje mogućnost" da se ide na izbore "do kraja godine ili početkom sledeće".

"Ako neko smatra da smo izgubili legitimitet, spremni smo da to proverimo na biralištima", rekao je Vučević.

On je naveo da je SNS spemna da razgovara o svim izborima, "o republičkim, lokalnim, pokrajinskim, sve može da bude deo paketa političkog dogovora".

Cilj razgovora u Briselu u kojima učestvuju srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti je "očuvanje mira" na Kosovu, a današnji razgovori treba da vode ka smirivanju situacije na terenu, izjavio je Vučević.

Vučević je za televiziju Prva ocenio da je situacija na Kosovu "veoma izazovna i veoma teška" i da stalno postoji napetost na severu.

On je kazao da se ne zna da li će danas u Briselu biti neposrednog razgovora između Vučića i Kurtija, ili će pregovori biti vođeni samo preko posrednika iz Evropske unije.

Na pitanje da li se nastavlja naoružavanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), Vučević je rekao: "Apsolutno da, čak spremaju novi paket od jedne velike države".

"Oni su dobili ozbiljne sisteme naoružanja i vojne opreme", rekao je Vučević i dodao da postoji namera za prerastanje KBS u kosovsku vojsku.

Govoreći o naoružavanju Srpske vojske, Vučević je rekao da je tu mnogo učinjeno, da se veliki deo oružja proizvodi u domaćoj namenskoj industriji, ali i ukazao da ima problema kad se kupuje u inostranstvu.

"S jedne strane ne možete da kupujete od Rusije, a ako se kupuje iz Kine komšije se ne saglase da se transportuje preko njihovog vazdušnog prostora", rekao je Vučević.

(Beta, 09.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »