Vučić: Sa Blinkenom sam razgovarao o situaciji na Kosovu

Beta 29.09.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao dug telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Anthony) o situaciji na Kosovu.

"Saglasili smo se da je neophodno da dođe do deeskalacije, kao i u pogledu veće uloge KFOR-a, a Srbija će tu ulogu uvek i svakako podržati", napisao je Vučić na svom profilu na Instagramu.

Vučić je novinarima u zgradi Geozavoda posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i izaslanikom predsednika Ujedinjenih arapskih Emirata šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, rekao da se sa Blinkenom nije saglasio oko prirode onoga što se dogodilo na Kosovu posebno vezano za kosovski suverenitet.

"Na pitanje odakle nam priče, ja to ne želim sada zbog porodica nastradalih da govorim, ali ćemo o tome jasno da govorimo i ne želim da bilo šta sakrivam.... jer mi imamo dokaze da su najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirana i da nisu bili likvidirani u borbi već ranjeni, bili su u životu, predali se, a onda su hladnokrvno sa male udaljenosti likvidirani", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da nije želeo da se saglasi sa Blinkenom da je to bila "perfektna profesionalno urađena akcija". Vučić je dodao da je američki državni sekretar govorio i o mogućim merama ukoliko se Srbija "ne bude ponašala na odgovarajući način".

"Ja sam rekao (Blinkenu) - vi ste velika zemlja, velika sila, vaše je da činite što mislite da morate, ja sam apsolutno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je govorio i o izborima, rekavši da će se ispuniti zahtev opozicije za izbore.

"To je važna demokratska tekovina, ali hoćemo i da imamo čist mandat u budućnosti i da budemo suverena zemlja. Opozicija je tražila izbore, dobili su izbore u Beogradu i na nivou Srbije, neka se spremaju", rekao je Vučić i dodao da je do izbora ostalo još 79 dana.

(Beta, 09.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »