Šolc: U Granadi razgovori o situaciji na Kosovu, posvećeni smo pronalaženju mirnog rešenja

Beta 05.10.2023

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će se danas u Granadi razgovarati i o situaciji na Kosovu i da je on posvećen pronalaženju mirnog rešenja.

"Za mene je veoma važno da situacija dodatno ne eskalira između Srbije i Kosova", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim u Berlinu.

Šolc je dodao da su njegova država, te Francuska i Italija posebno aktivne u  pronalaženju mirnog rešenja.

Ranije danas je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Katrin Dešauer ocenila povlačenje srpskih trupa sa granice sa Kosovom kao "važan korak", ali je pozvala Beograd da učini više na popuštanju tenzija.

Dešauer je medijima u Berlinu rekla da je situacija u regionu "zabrinjavajuća" nakon najnovijeg nasilja na severu Kosova.

"Srbija ima obavezu da nedvosmisleno pozove na odricanje od nasilja. Sve u svemu, situacija je naravno napeta. Prvi znaci smanjenja srpskih trupa važan su korak ka deeskalaciji. Bez obzira na to, želimo ponovo da naglasimo da se sada moraju preduzeti dalji koraci ka deeskalaciji", rekla je ona.Evropski lideri će se danas okupiti u španskom gradu Granadi na samitu Evropske političke zajednice na kome će učestvovati 47 šefova država ili vlada, medu kojime i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

U Granadi bi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera Evropske unije i država Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu i Metohiji.

(Beta, 10.05.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »