BBC vesti na srpskom

Kina i Tajvan: Peking simulira gađanje ’ključnih ciljeva’ na susednom ostrvu

Sjedinjene Američke Države kažu da „prate akcije Pekinga" dok se kineske vojne vežbe oko Tajvana nastavljaju.

BBC News 09.04.2023
A Chinese aircraft takes part in a military drill near Taiwan
Reuters
Kineska avion učestvuje u vežbi oko Tajvana

Kina je simulirala precizne udare na ključne ciljeve na Tajvanu i okolnim vodama tokom drugog dana vojnih vežbi.

Ove vežbe, koje je Peking nazvao „strogo upozorenje" samoupravnom ostrvu, odgovor su na aktivnosti tajvanske predsednice koja je prošle nedelje posetila SAD.

Dok je kineska vojska prvog dana simulirala opkoljavanje ostrva, Amerika je pozvala Kinu da pokaže uzdržanost.

Tajvan, na koji Peking gleda kao na otcepljenu kinesku provinciju, saopštio da je najmanje 71 kineski avion u subotu obleteo ostrvo.

Takođe je saopšteno da je 45 ratnih aviona ili prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza - nezvaničnu liniju razgraničenja između tajvanske i kineske teritorije, ili uletelo u jugozapadni deo tajvanske zone protivvazdušne odbrane.

Primećeno je i devet kineskih brodova.

Operacija, koju je Peking nazvao „ujedinjeni mač", nastaviće se do ponedeljka.

Zvaničnici odbrane u Tajpeju, prestonici Tajvana, optužili su u subotu Peking da koristi posetu predsednice Caj Ingven Americi kao „izgovor za izvođenje vojnih vežbi, što je ozbiljno narušilo mir, stabilnost i bezbednost u regionu".

Prvog dana vežbi, jedan od kineskih brodova je jednom zapucao dok je plovio u blizini ostrva Pingtan, najbliže kineske tačke Tajvanu.

Tajvanski savet za okeanska pitanja, koji vodi Obalsku stražu, objavio je video snimak na kojem se vidi kako jedan od njegovih brodova prati kineski ratni brod, ali nije naveo lokaciju.

Na snimku se može čuti kako mornar govori kineskom brodu preko radija: „Ozbiljno štetite regionalnom miru, stabilnosti i bezbednosti. Molim vas, odmah se okrenite i idite. Ako nastavite, mi ćemo preduzeti dalje mere isključenja."

Drugi snimci prikazuju tajvanski ratni brod Di Hua koji prati plovilo Obalske straže u nečemu što njihov oficir naziva „zastoj" sa kineskim brodom.

Dok su kineske vežbe završene do zalaska sunca u subotu uveče, zvaničnici odbrane u Tajpeju navode su da su vežbe borbenih aviona ponovo počele u nedelju rano ujutru.

SAD su pozvale na „uzdržanost i bez promene statusa kvo pozicije".

Portparol Stejt departmenta rekao je da SAD „pomno prate akcije Pekinga" i insistirao na tome da Amerika ima „dovoljne resurse i kapacitete u regionu da osigura mir i stabilnost i da ispuni

obaveze u pogledu nacionalne bezbednosti".

SAD su prekinule diplomatske odnose sa Tajpejem u korist Pekinga 1979. godine, ali su po zakonu obavezne da Tajvanu pruže sredstva za odbranu.

Američki predsednik Džo Bajden je u nekoliko navrata rekao da će SAD intervenisati ako Kina napadne ostrvo, ali njihove poruke ostaju nejasne.

Na sastanku održanom u sredu u Kaliforniji, predsednica Tajvana Caj Ingvel je zahvalila predsedniku Predstavničkog doma SAD Kevinu Mekartiju na „nepokolebljivoj podršci" Amerike, rekavši da je to pomoglo da se „narod Tajvana uveri da nije izolovan i sam".

Mekarti je prvobitno planirao da ode na Tajvan, ali je odlučio da sastanak ipak održi u Kaliforniji kako bi izbegao rasplamsavanje tenzija sa Kinom.

A Chinese warship fires towards the shore during a military drill near near the Taiwan-controlled Matsu Islands
Reuters
Kineski ratni brod puca ka obali tokom vojne vežbe u blizini ostrva Matsu pod kontrolom Tajvana

Kineski državni mediji izvestili su da će vojne vežbe, koje bi trebalo da traju do ponedeljka, „istovremeno organizovati patrole i napredovanje oko ostrva Tajvan, oblikujući sveobuhvatno opkoljavanje i položaj odbijanja".

Dodaje se da je kineska vojska rasporedila „raketnu artiljeriju velikog dometa, pomorske razarače, raketne čamce, borbene avione - lovce, bombardere, ometače i rezervoare za dopunjavanje goriva".

Ali u glavnom gradu Tajvana - Tajpeju, čini se da stanovnici nisu uznemireni najnovijim kineskim manevrima.

„Mislim da su se mnogi Tajvanci do sada navikli na to, osećaj je kao - idemo ponovo!" rekao je Džim Caj u subotu.

U međuvremenu, Majkl Čuang dodaje: „Izgleda da oni [Kina] vole to da rade, kruže Tajvanom kao da je njihov. Navikao sam se na to.

„Ako napadnu, mi ionako ne možemo da pobegnemo. Videćemo šta budućnost nosi i kuda ide."

Status Tajvana je nejasan od 1949. godine, kada je Kineski građanski rat Komunističke partije Kine okrenula u svoju korist i kada se stara vlada povukla na ostrvo.

Tajvan sebe smatra suverenom državom, sa vlastitim ustavom i liderima.

Ali Kina na ovo ostrvu gleda kao na otcepljenu provinciju koja će naposletku biti pod kontrolom Pekinga - ako bude potrebno i silom.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da „ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom „mora biti ispunjeno".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.09.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »