Вучић: Хвала Норвешкој и ЕУ на помоћи здравственом систему Србије

Бета 30.04.2020

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас Норвешкој и Европској унији на донацијама у опреми здравственом систему Србије и оценио да ће та помоћ у значајној мери допринети унапређењу капацитета здравствених установа у унутрашњости да се изборе не само са последицама корона вируса, већ и других хроничних болести.

Вучић је у Крњешевцима присуствовао пријему медицинске опреме из Норвешке и рекао да ће укупно у Србију као донација те земље стићи 120 респиратора и 100 клиничких монитора.

Он је рекао да ће та опрема бити послата на југ Србије и у друге делове земље, а да ће то омогућити да и у локалним болницама буде оформљено више кревета интензивне неге, по чему се мери снага једног здравственог система.

Председник је рекао да ће ти капацитети омогућити не само борбу против корона вируса него и лечење плућних, кардио-васкуларних и онколошких обољења.

"Побољшаћемо и услове у клиничким центрима али ове машине ће омогућити да се људи не лече само у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу него да то буде могуће на сваком месту. Да не зависе од транспорта у Београду него да и у својим местима осете неупредиво виши ниво здравствене заштите него јуче", рекао је Вучић.

Он је исказао посебну захвалности Норвешкој јер је показала жељу да помогне Србији у моменту када је владао хаос на тржишту респиратора и медицинске опреме.

"Лекари у неким земљама су тада морали да одлучују ко ће преживети. Ми нисмо били у тој ситуацији, али се спремамо и за могућност да дође други талас. Србија је спремна, успели смо да помогнемо и себи али и другима а све то не било могуће без помоћи наших пријатеља", рекао је он.

Амабасадор Норвешке Јерн Јелстад рекао је да се болест проширила читавим светом тако брзо да је ставила на тест и велике и отпорне здравствене системе, а да је он нарочито поносан јер је његова Влада успела да обезбеди помоћ за Србију и тако умањи ризик по здравље многих пацијената.

Он је рекао да је нестрпљиво чекао да опрема стигне, јер је дошло и до одређеног кашњења услед "бруталних услова" који су владали на међународном тржишту медицинске опреме.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је данас добар дан за солидарност и сарадњу јер је Србија добила значајну опрему за борбу против корона вируса.

Он је указао да је ЕУ своју солидарност показала и када је финансирала трошкове авио транспорта медицинског материјала за Србију и када је давала новац да се тај материјал купи.

"Корона вирус на тест ставља не само здравствене системе него и економије земаља. Зато већ разговарамо о томе како сви можемо да одржимо своје економије и што пре се вратимо у нормалу", рекао је он и најавио да ће Европска комисија обезбедити помоћ за земље Западног Балкана у износу од 3,3 милијарде евра.

(Бета, 04.30.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања