Америка, правосуђе, Ејми Кони Берет: Ко је Трампова кандидаткиња за суткињу Врховног суда и зашто је ово место важно

Промена идеолошке равнотеже на суду оставиће трага на свим областима америчког живота и широм САД-а, а од свих савезних држава можда највише у Тексасу.

BBC News 15.10.2020  |  Ентони Зурчер - дописник из
Гетти Имагес
Ејми Кони Берет

Борба да кандидаткиња америчког председника Доналда Трампа за нову суткињу Врховног суда Ејми Кони Берет буде потврђена у Сенату само је почетак.

Промена идеолошке равнотеже на суду оставиће трага на свим областима америчког живота и широм САД-а, а од свих савезних држава можда највише у Тексасу.

Сузан Липман, демократска активисткиња из Остина, у Тексасу, седела је у аутомобилу кад је чула вест да је суткиња Врховног суда Рут Бејдер Гинсберг умрла.

„Нисам превише емотивна особа&qуот;, каже она.

„Али сам се тад пустила с ланца. Батргала сам се и урлала. Ударала сам у волан.&qуот;

Липман је одмах знала колики ће утицај губитак Рут Гинсберг, либералне правне иконе, имати на идеолошки састав суда.

Ако је Доналд Трамп успешно замени својим избором за суткињу, то ће омогућити да дође до преваге конзервативаца у врховном америчком правном телу за читаву једну наредну генерацију.

И тако су недељу дана после смрти Рут Гинсберг, Липман и њена пријатељица Деби Вајт кренуле да протестују испред канцеларије сенатора Џона Корнина, тексашког републиканца који се зарекао да ће гласати за потврду наименовања Кони Берет.

Вајт каже да би конзервативна већина од 6-3 на суду могла директно да угрози приоритете Демократске странке као што су здравствено осигурање под контролом владе и приступ абортусу.

„Плашим се да ће се они сад ратосиљати неких веома важних ствари као што су Закон о доступној здравственој нези, што би било страшно јер би имало штетан утицај по многе животе&qуот;, каже Вајт.

„Сва женска права и питања женског здравља нестаће на конзервативном Врховном суду.&qуот;


Ко је Ејми Кони Берет?

  • омиљена код социјал-конзервативаца због ставова о абортусу и геј браку
  • побожни католик, али тврди да њена вера не утиче на њено правно мишљење
  • „оригиналиста&qуот;, што значи да тумачи амерички Устав онако како су га аутори првобитно замислили, не прилагођавајући га савременом добу
  • живи у Индијани, има седморо деце, укључујући двоје усвојених са Хаитија

Током саслушања пред Сенатом 48-годишња Ејми Кони Берет рекла је да је „почашћена и ганута&qуот; изабором председника Трампа за место у највишем суду.

Обавезала се да ће судити непристрасно.

Трамп ју је предложио на место преминуле Рут Гинсбург, а Ејми Кони Берет јој је одала почаст.

„Ја сам номинована да попуним место Рут Гинсбург, али нико никада неће заузети њено место&qуот;, рекла је Берет сенаторима у својој уводној речи у понедељак, 12. октобра.

„Бићу јој заувек захвална на путу који је обележила и животу који је водила&qуот;.

Иако се политичка борба око Трамповог наименовања Ејми Кони Берет води између Беле куће и демократских сенатора у америчком Капитолу, неке од највећих правних битака које су завршиле на Врховном суду протеклих година потекле су из Тексаса.

На пример, актуелно оспоравање Закона о доступној здравственој нези - најпрепознатљивијег закона Барака Обаме док је био председник, чији је циљ био да повећа приступ људи здравственој нези - покренула је управо савезна држава Тексас.

Оно ће се наћи на Врховном суду свега неколико дана после председничких избора почетком новембра, врло могуће са Берет у судском саставу.

Крупна судска одлука из 2016. године која регулише клинике за абортус такође је потекла из ове државе, баш као и скорашњи спорови око закона о федералном праву гласа, узимању у обзир расе приликом пријава на универзитете и уставности имиграционих реформи из времена Обаме.

ББЦ
Сузан Липман (десно ) и Деби Вајт

Тексас је био кључни играч и у неколико измена закона о смртној казни, закона против содомије и, кад се вратимо у прошлост све до 1973. године, прекретнице у виду случаја Ро против Вејда који је легализовао абортус широм САД-а.

То је делимично тако, објашњава професор права са Универзитета у Тексасу Х. В. Пери, зато што је Тексас велика држава, и по површини и по броју становника, са интересима да утиче на већину аспеката америчког живота.

У скорије време, међутим, присуство Тексаса у судским парницама високог профила резултат је удруженог покушаја највиших републиканских политичара у држави да постану крупни играчи у конзервативном правном свету.

„Тексас је постао поприличан лидер у довођењу случајева пред Врховни суд на разматрање, а потом су они често ти који настављају да их доказују&qуот;, каже Пери.

„Ова држава је развила високо професионализовану канцеларију која истовремено предводи многе друге конзервативне државе у довођењу случајева пред Врховни суд.&qуот;


Битка за Врховни суд

Гетти Имагес

Од 2013. до 2020. године, тадашњи врховни тужилац Скот Келер доказивао је 11 случајева пред Врховним судом.

Први следећи најближи државни тужилац имао је свега четири.

Тексашки гувернер Грег Ебот, док је служио као државни правобранилац те државе, често би за свој посао говорио: „Дођем у канцеларију, тужим савезну владу и онда идем кући.&qуот;

Савезна држава, у чију је навику прешло да помера границе конзервативних закона и циљева, није увек добијала те случајеве високог профила.

У случају закона против содомије, права гласа, смртне казне и, најскорије, абортуса, често би се нашла на краћем крају судског штапа, много пута тесно - одлукама 5 према 4.

Сад кад више нема Гинзберг а Берет се спрема да заузме њено место на суду, међутим, конзервативци у Тексасу се надају да се мења плима у правничком свету.

„Ово је историјска прилика&qуот;, каже Мет Маковиак, остински политички консултант и председавајући Републиканске странке Округа Тревис.

„Конзервативци у Тексасу и широм земље су заиста, заиста задовољни последњим двема номинацијама председника за Врховни суд, охрабрени су и, мислим, истински пуни наде и за следећу.&qуот;

Групе против абортуса као што је тексашко Право на живот славиле су номинацију Беретове, истакавши да ће она заменити Гинзберг, која је доследно гласала у користи права на абортус.

Њена замена, рекли су они, „могла би да изнедри нову наду за заштиту нерођене деце&qуот;.

Један други случај везан за абортус, који оспорава тексашки закон којим се забрањује уобичајена процедура абортуса „дилатација и извлачење&qуот; у другом триместру и захтева укоп или кремацију ембриона или фетусног ткива, тренутно се налази на разматрању у федералном апелационом суду.

Гетти Имагес
Сала за саслушање где се окупља Сенатски судски одбор

Група Право на живот изразила је оптимизам да ће се Берет придружити другим Трамповим наименованим судијама, Брету Каваноу и Нилу Горсачу, у поштовању тексашког закона и припремању терена за строжу регулацију абортуса у другим државама.

„Тексас је држава која се залаже за живот и међу конзервативцима ми бисмо свакако волели да видимо поништење Роа против Вејда&qуот;, каже Маковијак.

„Наравно, то не чини абортус илегалним, то га само поново претвара у државно питање.&qуот;

Док конзервативци у Тексасу цене начине на које републиканско вођство у њиховој држави може да има користи од заокрета удесно у идеологији Врховног суда, они на левици који су се до сада борили против њих на суду припремају се за оно што доживљавају као дуге, исцрпљујуће и често узалудне борбе.

„Страшно је депримирајуће&qуот;, каже Сузан Хејс, остинска правница која је провела деценије радећи на случајевима права на абортус.

„Тексас је био извор непропорционално много случајева који се тичу репродуктивних права, гласачких права и других случајева грађанских права о којима је морао да одлучује Врховни суд да би заштитио основна људска права у држави.&qуот;

Конзервативни рефрен на те притужбе је да избори имају последице.

Доналд Трамп је добио изборе 2016. године, а републиканци су 2015. године преузели контролу над америчким Сенатом, који потврђује номинације за судије.

Сам Тексас није изабрао демократу на неки државнички положај још од 1994. године.

Постоје, међутим, знаци живота за тексашке либерале.

Анкете показују да су Џо Бајден и Трамп у тесној борби за електорске председничке гласове у овој држави.

Корнин је у теснијој трци за реизбор него што се очекивало, а демократе би чак могле да буду и фаворити у овом тренутку да поврате контролу над државним законодавством, које су последњи пут контролисали 2002. године.


Погледајте: Вербални ударци Трампа и Бајдена у првој ТВ дебати


Према професору права Перију, уколико Тексас заиста „поплави„ (плава је боја Демократске странке, што значи ако Бајден однесе превагу), демократе би могле да наследе законски апарат који онда могу да искористе за властите циљеве.

„Нада постоји да се због промене демографије и других ствари, Тексас креће ка пурпурном и да постоји будућност у којој ће институције изграђене у Тексасу за конзервативно становиште једног дана постати моћно место за либерале&qуот;, каже он.

„Међутим, мислим да још нисмо стигли дотле.&qуот;

У међувремену, каже Хејс, либерали у овој држави ће морати да наставе да дају све од себе да одрже конзервативну промену плиме на дистанци.

„Не спавамо, ако говоримо лично&qуот;, каже она.

„Али ми Тексашани смо борци.&qуот;

Хејс каже да је, кад је први пут чула за смрт Рут Гинцберг, опсовала, потом изашла напоље на ведру ноћ да гледа звезде - и заузме мало филозофскији став.

Помислила је на то како је једна од њених правних хероина сада са својим мужем, који је умро 2010. године.

„Помислила сам на Мартија Гинсберга и колико ју је волео и подржавао&qуот;, каже она.

„Уместо да будем тужна, била сам срећна што су они коначно заједно. И уместо да будем тужна, осећала сам снагу и решеност.&qуот;

Пратите Ентонија на Твитеру


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 10.15.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Војводина, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања