Прелевић: Прича о угроженој безбедности председника служи скретању пажње са епидемије

Бета 29.11.2020

Адвокат Божо Прелевић оценио је да је "наратив" о угроженој безбедности председника Србије Александра Вучића пласирана одмах након што се у јавности покренула дискусија ко је одговоран за актуелну епидемолошку ситуацију.

Он је, гостујући у Утиску недеље, навео да је та прича покренута у тренутној ситуацији, јер грађани не верују властима које на "100 заражених целе породице закључају на Велики петак, а на 7.000 заражених организују (распродаје) на Црни петак", рекао је Прелевић.

"То је један медија план. Прво што у њему мора да страда је истина. Ако може да не страда истина, што (Вучић) не ослободи медије? Ако говоре истину слобода медија би (њима ишла у прилог). Ако су доминантни на политичкој сцени, што не дозволе слободне изборе", изјавио је Прелевић.

Коментаришући да "насилници" или организовани криминал представља директну претњу безбедности председника, Прелевић је навео да су у историји "увек насилници долазили из Српске радиклане странке".

"(Вучић) континуирано осам година преставља као да је он жртва. Ако има мафије... зна се с ким је она везана, ви зато морате стално да вршите замену теза. Стално наседање на замене теза је постало бесмислено. Овде је централно питање зашто толико људи умире", рекао је Прелевић.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас се слаже да се медијско извештавање о угрожености Вучићеве безбедности користи како би се првенствено "покрила" пандемија корона вируса, што је окарактерисао као тренутно најважнију тему за Србију.

Он је додао и да се тим наративом покривају и друге "афере са члановима породица (владајуће странке), о међусобним обрачунима криминалаца и економске теме.

"Милион људи у приватном сектору прима умањене плате због короне, 200.000 људи је остало без посла, држава је до сада сваког грађанина задужила за 5.020 евра... Мислим да треба да их оставимо да се ваљају у томе, да изађемо из тога и да грађанима причамо како нормално можемо да живимо", сматра Ђилас.

Лидер ССП-а наводи и да је "навикао" да у ситуацијама када неко ради нешто неприхватљиво или крши закон те особе етикетирају као "ђиласовци", али да људи којима се слично дешава, попут новинара и активиста, нису на то навикли.

"Цела Србија је чула преко медија да је кум потпредседника ССП-а Дејана Булатовића био у затвору 30 дана (зато што је наводно исписао поруке мржње на Булатовићевој кући). Србија никада неће чути да је он ослобођен. Вучић је више пута на РТС-у казао да сам ја украо 619 милиона евра од грађана, ја никада нећу добити прилику (да одговорим на то)", рекао је Ђилас.

Директор Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Бранко Чечен оценио је да је Српска напредна странка створила атмосферу "преживљавања, грабљења ситне добити" за грађане и да се због тога формира оваква медијска сцена.

"Преломна тачка била кампања кроз коју је прошао (бивши председнички кандидат) Саша Јанковић. Ви сте омбудсмана једне земље оптужили за убиство, напали сваког ко је провирио... Зато имате инфлацију медијског садржаја, која мора сваки пут да заоштрава причу", казао је Чечен.

Он  је рекао и да је "веома цинично" да док је здравствена ситуација у Србији оваква водите кампање против критичара власти.

"Здравствени радници гину, нема средстава у њиховим рукама, земља гори... Тешко је разговарати о болној заноктици док је поред тебе неко ко има рак", каже Чечен.

(Бета, 11.29.2020)

Прочитајте још

Кључне речи

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања