Француска књижевна награду Гонкур додељена Ервеу Ле Телијеу (ВИДЕО)

Бета 30.11.2020

Француска књижевна награда Гонкур (Гонцоурт) додељена је данас на онлајн конференцији писцу Ервеу Ле Телијеу (Херве Ле Теллиер) за роман "Л'Аномалие" (Аномалија).

Ле Телије (63), математичар по образовању, бивши новинар и председник књижевног удружења Улипо (Оулипо) освојио је највише гласова жирија Академије Гонкур.

Писац је рекао да никада није очекивао неку награду као што је Гонкурова и додао да не пише дела да би добио награду и тако и не размишља да је може освојити.

"Аномалија" је осми роман Ле Телијеа, који говори о чудном догађају, односно лету Париз-Њујорк који се догодио два пута, са истим путницима и у размаку од неколико месеци. Роман поседује разне жанрове, црног романа (роман ноир), класичне књижевне приче и извештаје о судским испитивањима.

Овогодишња додела је одржана онлајн уместо у париском ресторану Друан (Ле Дроуант) као што је традиција.

Награда Гонкур установљена је 1903. године и о добитнику обично одлучује жири који се састаје сваке године у чувеном париском ресторану "Друан".

Признање, иако финансијски симболично, обезбеђује књижевнику статус звезде и бољу продају дела.

То признање су, између осталих, добили познати књижевници - Марсел Пруст (Марцел Проуст), Андре Малро (Малраукс), Симон де Бовоар (Симоне де Беаувоир) и Маргерит Дирас (Магуерите Дурас).

У Паризу је данас такође онлајн додељена друга француска књижевна награда Ренодо (Ренаудот) која је припала списатељици Мари-Елен Лафон (Марие-Хелене) за роман "Хистоире ду филс" (Синовљева прича). Награду Ренодо за најбољи есеј добио Доминик Фортије (Доминиqуе Фортиер) за дело "Лес Виллес де папиер" (Градови од папира).

(Бета, 11.30.2020)

Повезане вести »

Култура, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања