Животиње и природа: Каван, најусамљенији слон на свету, коначно путује на слободу

Годинама је изгледало као да никоме није стало до самотне судбине овог слона.

BBC News 01.12.2020  |  М. Иљас Кан - ББЦ Њуз,
Гетти Имагес

Деценијама је најусамљенији слон на свету забављао масе на малом јаловом парчету земље у пакистанском зоолошком врту.

Посетиоци би изнова тражили да их поздрави, док су га на то нагонили одгајивачи који су га подбадали зашиљеним булухоковима (кука на крају шипке) како би изводио представу за новац који им је пунио џепове.

Око њега, животиње су нестајале из кавеза - гласине кажу на путу до трпезе богатих - а његова дружбеница је угинула, наводно од сепсе коју су изазвали шиљци на булхуковима који су јој се забили предубоко у кожу.

И годинама је изгледало као да никоме није стало до самотне судбине овог слона. Његове ране су се инфицирале, а ланци око његових ногу лагано су му остављали трајне ожиљке.

Полагано је залазио у психозу и гојазност.

Гетти Имагес
Каван под заштитом хлада у ограђеном простору

Али најусамљенији слон на свету коначно ће оставити за собом пусти ограђени простор зарад новог живота на другом крају континента, захваљујући решености коалиције упорних добровољаца и, помало неочекивано, америчке поп иконе Шер.

Ово је прича о Кавану. Она почиње молитвом, а завршава се песмом.

Молитва

Каван можда никад не би завршио у Пакистану да није било једног боливудског филма, деликатне међународне дипломатије и хира једне девојчице.

Заин Зиа, ћерка тадашњег војног владара Пакистана генерала Зиаула Хака, заљубила се у слонове након што је погледала филм Слонови, моји пријатељи (Хаатхи Мере Саатхи).

И зато је изрекла молитву.

„Погледала сам у небо и помолила се, драги боже, подари ми слона који ће ми бити пријатељ&qуот;, Заин је недавно испричала за ББЦ.

Њену молитву је чуо - њен отац. Једног јутра недуго после, док се Заин спремала за школу, генерал Хак је затражио да сачека, ставио јој повез преко очију и извео је на травњак задњег дворишта.

„Рекао ми је да има изненађење за мене&qуот;, присећа се она. „Повео ме је да додирнем. Потом ми је скинуо повез и ту је стајао слон. Био је пресладак.

„Инсистирала сам да га задржимо код куће, али отац ми је рекао да је он у власништву владе и да мора да иде у зоолошки врт. Рекао је да ми нећемо моћи добро да се старамо о њему, нарочито кад одрасте. И тад сам пристала на то.&qуот;

ББЦ
Заин Зиа у дому у Пакистану

Мали слон је био Каван, који је - све до тог дана - држан у Сиротишту за слонове Пинавала у Шри Ланки, према речима Равија Корее, шриланканског експерта за рехабилитацију слонова који живи у Америци.

Сматра се да је једногодишње младунче поклоњено влади генерала Хака из захвалности за подршку шриланканској војсци током побуне.

Тачни разлози остају нејасни - као и питање да ли је Каван заиста био сироче - али знамо да је у неком тренутку 1985. године млади слон завршио у зоолошком врту у Исламабаду.

Златни рудник

Зоолошки врт Маргузар био је изграђен свега неколико година раније, али већ се на врху јавио „вакуум моћи&qуот; који је заузео велики број „бизнис мафија&qуот;.

Просто речено, власти нису мариле шта се дешава у зоолошком врту или његовим животињама.

И тако је велики број утицајних званичника зоолошког врта почео да нуди уговоре члановима породице, омогућујући им да држе штандове са храном и дечја игралишта у кругу врта, као и на оближњим зеленим површинама.

ББЦ
Дечак се љуља на статуи слона у авенији испред зоолошког врта у Исламабаду

Имали су и друге начине да зараде.

Постоје докази који указују да су животиње, углавном јеленске антилопе, у различитим периодима крадомице испоручиване за роштиљаде које су организовале утицајне особе у региону.

Кад је група добровољаца звана Пријатељи зоолошког врта у Исламабаду (ФИЗ) почела да одржава повремене инспекције зоолошког врта 2019. године, открила је да број животиња флуктуира.

Кад су указали на те аномалије, нове животиње су се наједном појавиле у кавезима.

То није било једино што је група открила.

„Није постојала ветеринарска установа и никаква набавка лекова у зоолошком врту&qуот;, каже Мухамед Бин Навид, добровољац из ове групе.


Погледајте како је изгледало спасавање слонице из бунара у Индији:


„Не постоји здравствена установа за животиње; не постоји просторија у којој би могли да се врше оперативни захвати и није било простора у ком би болесне животиње могле да се држе у изолацији.&qуот;

Усред свега тога налазио се Каван, звезда зоолошког врта.

Зоохоза

Каванов задатак био је да стоји уз ограду и забавља масу током радног времена, диже сурлу као чинију за прошњу док га његов махоут, или гонич, подбада булхуком, а овај му прослеђује новац који је добио од масе.

Гетти Имагес
Посетиоци зоолошког врта Маргазар окупљени око Кавана на Бајрам у јулу 2016. године

Каван је ноћи проводио кружећи по малом поседу од пола јутра, отприлике величине половине фудбалског терена, са колибом са бетонским подом.

Кад су добровољци из групе за заштиту права животиња Фор поз интернешенел (ФПИ) касније саставили извештај, открили су „суви шанац са уским бетонским зидовима; земљу набијеницу; никакву другу природну слободну подлогу, никакво дрвеће, пањеве, жбуње, стење, гуме или било шта друго&qуот;.

Али Каван макар није био сам. Годинама је његова стална дружбеница била Сахели, што на урдуу значи „пријатељица&qуот; - слоница доведена из Бангладеша раних деведесетих.

Потреба за таквим друштвом никако не сме да се потцени. Стручњаци за дивље животиње кажу да су слонови когнитивно софистицирана и сензитивна бића, скоро као људи.

Имају готово исти животни век - између 60 и 70 година у дивљини - и имају сличне емоције, а обично стварају чврсте породичне везе.

Они такође пате за мртвим ближњима.

Сахели је угинула 2012. године. Званична верзија гласи да је умрла од срчаног удара због превелике врућине, али Мухамед Бин Навид, добровољац из ФИЗ-а, тврди да се заправо радило о сепси.

„У једном тренутку, нестерилисани шиљци гоничевог булхука забили су се предубоко у њену кожу. Добила је гангрену и умрла од септичког шока. Сви знају за то, али неће да признају&qуот;, каже он.

ББЦ
Каван презентује сурлу у свом ограђеном простору у зоолошком врту

Каван - већ лишен природног окружења које му је било неопходно - понашао се све агресивније у годинама пред њену смрт. Проводио је дуге периоде у ланцима после 2000. године.

Након што је она угинула, било му је још горе. Његов махоут је упозорио да је опасан и није дозвољавао никоме, па ни себи, да прилази усамљеном слону.

У време кад је 2016. године стигао тим из ФПИ-ја, затекли су „агресивну&qуот; животињу која пати од „зоохозе&qуот;.

Имао је „ниску слабу покретљиву активност, није исказивао истраживачко нити утешно понашање, поодмакли стадијум стереотипног понашања (стално клаћење главом)&qуот; и потпуну равнодушност према људима, „сем мало прошења&qуот;.

И физичко стање му се погоршавало, рекао је ФПИ, откривши „благи коњуктивитис у левом оку, области са мање пигмената на доњим деловима ногу које су указивале на старе лезије од ланаца, неколико поломљених ноката и зарасле покожице&qуот;.

Каван је био болестан, то је било очигледно. Био је и забрињавајуће угојен, што је била последица његове исхране са много шећера коју су му давали његови чувари.

Али нико није желео да изгуби главну атракцију зоолошког врта. Оно што је Кавану потребно, испоставило се, било је да му у помоћ притекне још већа звезда.

Песма

Шер је први пут сазнала за Каванове патње 2016. године. Оскаром овенчана глумица и певачица, суоснивачица Фрее тхе Вилд, добротворне организације за заштиту дивљих животиња, ангажовала је правни тим да се заложи за ослобађање овог слона.

Кад је у мају саопштена судска одлука да он мора да се ослободи, певачица је то назвала „једним од највећих тренутака у њеном животу&qуот;.

У месецима након тога, пратила је његов напредак на свом налогу на Твитеру, на ком има 3,8 милиона пратилаца.



Али борба за Кавана и друге животиње у зоолошком врту није била окончана.

Проблем је пребациван са једног министарства на друго, а онда се коначно нашао на исламабадском Вишем суду.

У јуну је издат налог да се зоолошки врт заувек затвори. Али Каванова судбина је остала и даље неизвесна.

Било је оних, каже Мухамед Бин Навид, који су заузели „егоистички став&qуот;, рекавши да ће одбити да дозволе да Каван отпутује у иностранство и да ће се старати о њему.

Али као што је истакао доктор Узма Кан из Светске фондације за природу у скорашњем телевизијском интервјуу, Казанов зоолошки врт није био једини са проблемима.

Пакистан нема јединствене стандарде кад је у питању држање животиња. Ниједан од његових зоолошких вртова није члан Светског удружења зоолошких вртова и акваријума (ВАЗА).

ББЦ
Доктор Амир Калил, шеф ФПИ-јевог тима, помаже код купања Кавана у његовом ограђеном простору

И тако је ФПИ позван у земљу по други пут и скован је нови план - да се Каван авионом пребаци на други крај Азије у Камбоџу, где би могао да проживи остатак живота у склоништу са „заштићеним контактом&qуот;.

Постојао је само један проблем. Каван је био бесни слон од тридесетак година са проблемом гојазности. Ни бес ни килажа нису олакшавали организовање пребацивања до Камбоџе.

На крају је доктор Амир Калил, шеф ФПИ-јевог тима рођен у Египту, случајно набасао на право решење.

Тим је морао да се осигура да ће моћи безбедно да процени Каваново физичко здравље, што је значило да су доктор Калил и један колега морали да држе слона на другом крају обора, што је захтевало да стоје сатима и чекају.

Био је то, каже он, досадан посао.

„И тако сам ја почео да певам. После неког времена, приметио сам да се слон заинтересовао за мој глас, који ионако нико други не воли, па ми је постало непријатно. Али онда сам био срећан што сам нашао великог обожаватеља, па сам наставио да му певам.&qуот;

Ускоро сте Кавана могли да видите како једе из руку доктора Калила, грли га сурлом купајући се у језеру док му његов нови пријатељ пева уз једну од његових омиљених песама из традиционалне поп ере која се пушта на портабл музичком стубу.

Гетти Имагес
Доктор Калил храни Кавана у транспортном кавезу да би га припремио за пут до Камбоџе

Недуго затим, овај агресивни слон весело је следио доктора Калила и његове колеге у кавез специјално направљен да издржи његову тежину од пет и по тона током осмочасовног лета до Камбоџе.

И у недељу, после 35 година патње због онога што доктор Калил описује као мешавину „погрешног старања, недостатка искусног особља, људскости помешане са бизнисом и новцем, и мањком вођења рачуна од добробити животиња&qуот;, Каван ће се винута у небеса.


Погледајте: Џиновски алигатор у шетњи по голф терену


Шер је наговестила на Твитеру откако је Каванова слобода обелодањена у мају да би могла да отпутује у Камбоџу, а у петак је слетела у Пакистан.

Њен тачан план кретања држан је у строгој тајности из безбедносних разлога, али се наводно срела са премијером Имраном Каном.

Очекује се да ће наставити путовање из Пакистана до новог Кавановог дома у Камбоџи, уточишта за дивље животиње од милион јутара Кукен-Промтеп, где добровољци и особље раде на заштити природног станишта и настањује широк дијапазон угрожених врста.

Каван би и даље могао да има проблема са превазилажењем психолошких проблема и прилагођавањем природном окружењу, каже његов пријатељ доктор Калил, али он „коначно има шансу да буде слон и да живи на месту које може да назове домом.&qуот;

ББЦ
Каван улази у транспортни кавез, пред дуго путовање у Камбоџу

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 12.01.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Забава, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања