Петровић: Неодрживи расходи за државна предузећа, Ер Србија испунила услове за стечај

Бета 03.12.2020

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић оценио је да су за стабилност јавних финансија у средњем року два највећа ризика нереформисана јавна и државна предузећа и превелике плате у јавном сектору, јер се не види начин како ће неодрживи расходи за ове две намене да се смање.

"Посебан проблем с платама је то што оне нису системски уређене и њихов раст није повезан са објективним економским параметрима. А ако плате у јавном сектору релативно снажно расту чак и у времену кризе, тешко је очекивати да ће се таква пракса лако напустити током привредног опоравка", рекао је Петровић за нови број недељника НИН.

Како је навео, увођење свеобухватног система платних разреда поново је одложено за 2022, иако је првобитно било најављено још за 2015. годину.

Говорећи о Ер Србији, он је рекао да та компанија и пре кризе није пословала одрживо.

"Ако из биланса искључимо државне дотације за отплату старог дуга ЈАТ-а, предузеће је од 2015. до 2019. уместо исказаног добитка имало просечан годишњи губитак већи од 20 милиона евра", рекао је Петровић.

Према његовим речима, "ту су и прикривени ликвидносни проблеми будући да предузеће није успевало да приливима из редовног пословања покрива доспеле обавезе, што је мањак који се надомешћивао задуживањем.

"Акумулирани губици су 'појели' капитал предузећа, што у формалном смислу значи да су испуњени услови за стечај", рекао је Петровић.

Он је навео да пандемија није директни узрок тих проблема, али их је оголила, па предузеће уместо редовног мањка готовине од 30 милиона евра у 2020. години има мањак од 60-70 милиона евра.

"Када на то додамо обавезе које доспевају ове и наредне године, долазимо до закључка да ће предузећу до краја 2021. године фалити најмање 200 милиона евра да преживи", рекао је Петровић.

"За одрживо пословање биће нужна темељна реформа, због чега би субвенције требало условити обавезом реструктуирања. То је пракса коју европске земље примењују у сличним ситуацијама", објаснио је Петровић.

(Бета, 12.03.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Економија, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања