Алексић (Народна странка): Захтеви Црте добри, потребно и тело при Влади за контролу договореног

Бета 09.12.2020

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да та странка подржава предлоге Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) за нормализацију политичког амбијента и стварање услова за одржавање фер и демократских избора у Србији.

ЦРТА је у уторак, поводом 30 година од првих вишестраначких избора у Србији, предложила пет кључних промена да би предстојећи председнички, београдски и ванредни парламентарни избори били суштински, а не само формално демократски.

Та организација сматра да до кључних промена мора доћи у већој равноправности учесника, равномернијој медијској заступљености, осигуравању слободе избора, заштити бирачког права и професионалној изборној администрацији која би чувала интегритет изборног процеса.

Алексић је данас агенцији Бета рекао да је "све што предлаже ЦРТА добро, али ми сматрамо да је неопходно да и да се установи тело у оквиру Владе Србије које ће гарантовани спровођење договореног у дијалогу власти и опозиције уз посредовање ЕУ, и да би тим телом требало да управља представник опозиције, како би биле спречене злоупотребе власти".

Став Народне странке је и да је неопходно обезбедити слободу медија и равноправну заступљеност учесника у политичком животу пре свега на РТС-у и на осталим телевизијама са националном фреквенцијом.

"Није суштина у условима који ће важити два месеца пре избора, већ је реч о хитној нормализацији политичког живота и остваривању медијских слобода, пошто је власт у непрекидној кампањи осам година и та два месеца неће битно допринети успостављању демократске атмосфере у друштву", оценио је Алексић.

Алексић је указао да је неопходно омогућити грађанима да гласају без уцена и притисака и да слободно изразе вољу на изборима.

(Бета, 12.09.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања