Споразум о економском партнерству Кине и 14 земаља региона ступа на снагу 2021.

Бета 19.01.2021

Споразум о Регионалном свеобухватном економском партнерству (РЦЕП), који су потписале Кина, Јапан, Јужна Кореја, Аустралија, Нови Зеланд и 10 чланица Асоцијације држава југоисточне Азије, требало би да ступи на снагу до краја ове године, што ће омогућити да више од трец́ине кинеске спољнотрговинске робе у наредној фази не буде царињено, изјавио је представник кинеске владе.

Како је објавила данас Кинеска медијска група (ЦМГ), кинески министар трговине Ванг Вентао је рекао да ц́е овај споразум подстаћи отварање сектора услуга и инвестиција, унапредити олакшавање трговине и побољшати пословно окружење у земљи.

Кина ц́е, како је навео, искористити прилику да прошири трговинске и инвестиционе активности у региону, стабилизује индустријске и ланце снабдевања и створи нове предности у глобалној економској сарадњи и конкуренцији.

Поред тога, Кина ц́е истаћи карактеристике локалног економског развоја и потпуно се интегрисати у огромно тржиште, рекао је Ванг.

Министар је, на седници националне интернет обуке, казао да ц́е влада систематски представити чланке у овом споразуму о роби, услугама, инвестицијама, правилима о пореклу робе, царинским олакшицама и другим областима, с циљем да помогне локалним владама, индустријским удружењима и компанијама које се баве извозом да се упознају са правилима РЦЕП-а.

ЦМГ подсећа да је Регионални трговински споразум потписан 15. новембра 2020.

Регионално свеобухватно економско партнерство је и највећи блок слободне трговине на свету, који покрива 2,27 милијарди људи или скоро 30 одсто светске популације, са укупним бруто домац́им производом од 26 билиона долара, односно око 30 одсто глобалног БДП-а у 2019. години, показали су подаци Министарства трговине Кине.

Тренутно се све земље потписнице активно залажу за што бржу примену споразума.

Споразум ће ступити на снагу и бити примењена након ратификације од стране шест економија АСЕАН-а и три земље које нису чланице АСЕАН-а, рекао је Ванг Шоувен, заменик министра трговине.

(Бета, 01.19.2021)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања