Опозиција око ССП и ДС представила платформу за дијалог о изборним условима

Бета 13.02.2021

Део опозиције окупљен око Странке слободе и правде (ССП) и Демократске странке (ДС) представио је данас платформу за дијалог са властима о изборним условима чији су циљеви да се грађанима обезбеди слободно и тајно изјашњавање на изборима, спречавање злоупотреба државних јавних ресурса у политичке сврхе, "ослобађање" медија како би грађани били објективно информисани и успостављање стручних тела која контролишу предизборни и изборни процес.

Наводећи да је први корак у изградњи нормалног друштва "могућност да грађани излазе на слободне изборе", заменица председника ДС Драгана Ракић је казала да грађане не сме било ко да уцењује или да им тражи потврду да су гласали за неку политичку опцију.

Она је казала да су странке и иницијативе окупљене око платформе, отворене за сарадњу са другим опозиционим партијама.

"Платформа је компатабилна са препорукама разних страних и домаћих организација попут ОЕБС, Европског парламента или мисије ЦРТА. Надам се да ће опозиција доћи до јединствене платформе иза које ћемо сви стати", казала је потпредседница ДС на конференцији за новинаре у београдском Медија центру.

По речима заменика председника ССП Борка Стефановића, платформа пре свега подразумева формирање прелазног тела са извршним овлашћењима за "решење политичке кризе у којој се Србија данас налази".

"Небитно је да ли је то министарство или координационо тело, већ је битно да има извршна овлашћења и да се бави надгледањем целокупног изборног процеса, да спречава изборне крађе", казао је Стефановић.

Додао је да би то тело водила нестраначка личност, "особа несумњивих стручних и моралних квалитета" коју би предложиле опозиционе странке.

"То тело би имало овлашћења не само да надгледа процес већ да поставља поверенике у државним институцијама, јавним предузећима који би имали задатак да прикупљају притужбе запослених у вези притисака или уцена како да гласају, да представи те притужбе на јавним сервисима и онемогући злоупотребе финансијских и других средстава тих предузећа ради гласања за владајућу странку", казао је Стефановић.

Навео је да је један од захтева из платформе успостављање "паралелног" уредништва на јавним сервисима који су како је рекао, дужни по закону да грађане објективно информишу а што како је оценио, не чине већ девет година.

"Тражимо да Управни одбор РТС имење госта уредника који би правио план уређивања. Ми предлажемо да то буде сваког другог дана. Тражимо и да тиме буду обухваћени сви сегменти информативног програма РТС и РТВ", казао је заменик председника ССП.

Биљана Ђорђевић из иницијативе Не давимо Београд казала је да је један од захтева из те платформе одржавања ванредних избора на свим нивоима уз обавезу да носилац изборне листе буде и кандидат и да се гласање не одржи истовремено.

"Сада имамо ситуацију у којој је Александар Вучић носилац листе на изборима за месне заједнице, за град Београд, за покрајинске и републичке изборе чиме се ствара ситуација где локални избори бивају под сенком републичких, што посебно разара могућност развоја локалне демократије", казала је она.

Затражила је и мораторијум на уставне промене јер како је оценила, актуелни сазив парламента "па и сама влада", немају легитимитет за наставак тог процеса.

Платформу је подржао и лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић који је изнео захтев тог дела опозиције за додељивање преостале националне фреквенције телевизији која би по његовим речима, информисала грађане на законит начин.

"Верујемо да би та телевизија могла да промени слику медијског живота у Србији јер данас немамо право на доступност информација", казао је Зеленовић.

Говорећи о роковима постављеним у платформи, лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић казао је да ће по постизању споразума о изборним условима, опозиција оставити "реалан" рок од три месеца за формирање предложених институција.

"После доношења лекс специјалис, постављања повереника и паралелних уредништава, следи нова фаза реализације а то је пуна имплементација споразума власти и опозиције за шта је потребно од шест до девет месеци", казао је Веселиновић.

Наводећи да је платформа "отворена за даље унапређење", он је казао да постоји могућност за разговор са другим опозиционим странкама али како је рекао, не преко медија.

Иза платформе је стао и Покрет слободних грађана (ПСГ) чији је председник Павле Грбовић казао да тај документ нуди решење "тренутне политичке кризе у Србији".

(Бета, 02.13.2021)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања