Удружење Жита Србије: Сетва кукуруза, соје и сунцокрета чека боље временске услове

Бета 06.04.2021

Сетва ратарских култура, кукуруза, сунцокрета и соје још није почела због хладног и кишног времена, али оптималан рок траје од 1. априла до краја месеца, рекла је данас директорка Удружења за унапређење производње и извоза житарица и уљарица "Жита Србије" Сунчица Савовић.

Она је за агенцију Бета рекла да је земљиште припремљено и да ће сетва бити брзо обављена када отопли и загреје се земљиште изнад осам степени Целзијусових, а да је сетва шећерне репе завршена у марту.

"Очекује се да кукурузом буде засејано око милион хектара као у претходне три године када су површине под овом културом повећане за око 100.000 хектара, али се више не могу повећавати јер нема резервног земљишта", рекла је Савовић.

Додала је да ове године није било семенског кукуруза свих хибрида, али да су се домаће сорте показале отпорнијим када су неповољни временски услови.

Савовић је рекла да ће сетва кукуруза ове године бити скупља за двадесетак одсто јер су поскупели минерално ђубриво и семе, али и да је меркантилни (за трговину) кукуруз био скупљи за око 40 одсто у односу на претходну годину.

Она је рекла да је планирано да се сојом засеје од 240.000 до 250.000 хектара, а сунцокретом од 200.000 до 220.000 хектара.

Соја је, према њеним речима, последњих година све популарнија ратарска култура, па је Србија од увозника постала извозник тог пољопривредног производа и прошле године остварила рекордан извоз од 250.000 тона.

Стручњак за пољопривреду Милан Простран рекао је да је крајем осамдесетих година рок за почетак сетве кукуруза био 15. април, а сетва се завршавала 15. маја, али је на савет стручњака, померен због климатских промена.

"Када временски услови дозволе, а то је према најавама метеоролога од 15. априла, сетва ће се, применом механизације, брзо завршити у оптималном року", рекао је Простран.

Ове године је, како је рекао, проблем што у понуди није било довољно семена кукуруза који имају краћи период вегетације и стижу за бербу пре хладних јесенских дана.

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић рекао је да је сетва кукуруза обављена само на мањим парцелама јер висока влага не дозвољава улазак механизацију у њиве.

"Време нам не иде на руку, али оптималан рок за кукуруз, соју и сунцокрет још траје", рекао је Јакшић.

(Бета, 04.06.2021)

Повезане вести »

Коментари

Економија, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања