Теорије о ванземаљцима: Извештај америчке војске „не потврђује нити одбацује НЛО активности“

Војни извештај открива да мистериозни објекти које су видели морнарички пилоти остају необјашњиви, кажу званичници.

BBC News 04.06.2021
Гетти Имагес
Извештај је саставила посебна оперативна група америчког Министарства одбране

У извештају америчке владе о виђењу неидентификованих летећих објеката (НЛО) није пронашао доказе о ванземаљским активностима, али их не искључује, рекли су званичници америчким медијима.

Очекује се да ће се у прегледу више од 120 пријављених случајева закључити да америчка технологија у већини случајева није била укључена.

Али извештај не даје коначне процене о томе о којим би објектима могло да буде реч, рекли су званичници.

Верзија извештаја са које је склоњена ознака тајности требало би да буде достављена представницима америчког Конгреса у јуну.

Извештај је саставила војна оперативна група основана прошле године са задатком да истражи необјашњива дешавања у ваздушном простору САД протеклих деценија.

Министарство одбране саопштило је да жели да „боље разуме&qуот; неидентификоване ваздушне појаве (УАП), познате и као НЛО, и да утврди да ли они представљају претњу по националну безбедност.

Његово објављивање заокупило је машту људи у Сједињеним Државама, где су виђења НЛО-а већ дуго извор интрига љубитеља теорија завере о ванземаљцима.

Шта знамо о извештају?

О детаљима извештаја у четвртак је најпре известио Њујорк Тајмс, а потом и ТВ мрежа Си-Ен-Ен (ЦНН) и Вашинтгон Пост.

Ти медији су навели да су разговарали са више владиних званичника о дуго очекиваном извештају.

Званичници су рекли да је у протекле две деценије забележено више од 120 случајева од којих су већину пријавили амерички војници, пре свега из морнарице, а било је и пријава припадника војски других држава.

Гетти Имагес
Наводна виђења НЛО-а одавно су предмет фасцинације у Америци

ЦНН је објавио да је разговарао са три извора који су рекли да извештај не искључује ванземаљске активности као могуће објашњење у неким од ових случајева.

Нема, међутим, доказа да су ваздушни феномени којима су сведочили морнарички пилоти последњих година биле ванземаљске летелице, известио је Њујорк Тајмс.

Позивајући се на обавештајне званичнике, лист је навео да би експериментална технологија супарничке силе, попут Кине или Русије, могла да објасни бар неке ваздушне појаве.

И Тајмс и Вашингтон Пост, као и ЦНН, објавили су да су обавештајни званичници забринути због импликација које би овај закључак могао да има по националну безбедност.

Који су инциденти са НЛО пријављени?

О неким виђењима се говорило у недавном извештају ЦБС Њуз који је прошлог месеца поново појачао интересовање људи за НЛО.

Интервјуисани су пилоти америчке морнарице који су рекли да су видели необјашњиве летелице које су летеле брже и биле су управљивије од било чега раније што су раније видели.

Пензионисани пилот, Рајан Грејвс, рекао је да је његова ескадрила борбених авиона почела да виђа НЛО-е како лебде изнад ограниченог ваздушног простора у близини обале Вирџиније 2014. године.

Рекао је да летећи објекти нису имали видљиве издувне канале и да су се кретали брзинама за које се чинило да пркосе границама познате технологије.

Грејвс је рекао је да су пилоти који су вежбали на небу изнад Атлантског океана имали сличне сусрете „сваког дана најмање неколико година&qуот;.

Прошлог месеца Луис Елизондо, бивши амерички контраобавештајни агент, рекао је за АБЦ Њуз да неки од виђених објеката „могу да надмаше све што имамо у нашем инвентару&qуот;.

„Питање је шта је то?&qуот;, рекао је.

„Суштина је да ми једноставно не знамо.&qуот;

У априлу прошле године, америчко Министарство одбране објавило је три видео снимка, како је речено, „необјашњивих ваздушних појава&qуот;.

Министарство је саопштило да жели да „отклони било какву заблуду јавности о томе да ли су снимци&qуот;, који су већ процурили 2007. и 2017. године, „стварни&qуот;.


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 06.04.2021)

Повезане вести »

Друштво, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања