Matić: Kvalitet mobilnih usluga u Srbiji porastao u odnosu na prošlu godinu

Beta 15.12.2021

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da je kvalitet mobilnih usluga u Srbiji porastao u odnosu na prošlu godinu.

Prema njenim rečima, uporedno merenje i analiza parametara kvaliteta usluga mobilnih komunikacionih mreža (Benchmark mobilnih mreža) sva tri mobilna mrežna operatora u Srbiji: Telekom Srbija, Telenor i A1 Srbija, koje je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) sprovela od septembra do novembra ove godine, pokazali su da je došlo do "ukupnog porasta kvaliteta mobilnih usluga na prošlu godinu".

"Krajnji rezultat benčmark merenja, pored uporedne analize parametara jeste postizanje unapređenje kvaliteta postojećih mobilnih usluga za krajnje korisnike, kao i praćenje razvoja mobilnih komunikacionih mreža", rekla je Matić nakon razgovora sa direktorom RATEL-a Draganom Pejovićem koji joj predstavio rezultate, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno u saopštenju, Benchmark mobilnih mreža 2021 obuhvata merenja najvećeg broja parametara kvaliteta (za govornu (voice) uslugu i usluge prenosa podataka (data), prenos WhatsAPP poruka, što je novina ove godine, kao i merenja radio parametara za 2G/3G/4G tehnologije), za razliku od uporednih merenja koje operatori samostalno vrše i čije rezultate objavljuju, a koja obuhvataju samo neke od parametara.

Istaknuto je da je ove godine po prvi put Benchmark mobilnih mreža obavljen primenom standardizovane metodologije opisane u dokumentu ETSI TR 103 559 Annex A (ETSI-European Telecommunications Standards Institute) i da je bio najveći do sada po obimu projekta, imajući u vidu da je merenje obuhvatalo drive test merenja po naseljenim mestima i putevima, walk test merenja na pojedinačnim izabranim lokacijama, kao i merenja duž železničkih koridora X i XI.

Dodaje se da je obim projekta bio veći ne samo u odnosu na merenja koja je RATEL sprovodio prethodnih godina, već i u odnosu na navedena samostalna merenja od strane operatora.

Rezultati merenja kvaliteta usluga u mobilnim komunikacionim mrežama u Srbiji u ovoj godini pokazali su da je Telekom Srbija ostvario najbolji ukupni rezultat osvojivši 85,66 poena, a zatim slede A1 Srbija sa 82,73 i Telenor sa 82,14 poena, od maksimalno mogućih 100.

S obzirom na zanemarljive razlike u vrednostima ostvarenog ukupnog rezultata između A1 Srbija i Telenora, a koje ukazuju na ujednačen nivo kvaliteta usluga koji ovi operatori pružaju svojim korisnicima, može se zaključiti da postoje dva drugoplasirana operatora, navedeno je u saopštenju.

Rezultati Benchmark mobilnih mreža i detaljne informacije nalaze se na linku http://benchmark.ratel.rs/.

(Beta, 12.15.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja