Marki-Zaj: Viktor Orban je mađarski Putin

Beta 14.03.2022

Kandidat za premijera ujedinjene opozicije u Mađarskoj Peter Marki-Zaj izjavio je danas da je aktuelni premijer te zemlje Viktor Orban "mađarski Putin".

"I Mađarska sada ima jednog Miloševića i jednog Putina. Orban je Mađarsku učinio drugom najsiromašnijom državom, sa najviše preminulih od posledica koronavirusa u EU. Nikada od Drugog svetskog rata nije umrlo toliko građana u Mađarskoj kao tokom prošle godine. On je Mađarsku učinio najkorumpiranijom državom", izjavio je Marki-Zaj u sedištu Mađarskog pokreta u Subotici.

On je ocenio da birači u Mađarskoj 3. aprila ne treba da biraju između levičara i desničara, nego "između Evrope i Putina".

Naveo je da u Mađarskoj 74 odsto stanovništva živi na pragu siromaštva.

"Sa Bugarskom se takmičimo u korupciji, tako da imamo rekordnu inflaciju, rekordnu nestašicu novca u budžetu, rekordnu smrtnost i rekordnu korupciju. Mi ovo želimo da promenimo, mi smo umesto Putina izabrali Evropu, slobodu i mir. I zato tražimo podršku svih građana koji žive u Mađarskoj i van njenih granica", kazao je Marki-Zaj.

On je rekao da vlast u Mađarskoj zastrašuje građane, a ako neko ne podržava Orbana i Fedes, onda ne dobije posao, ili ga ucenjuju da će ga izgubiti.

Dodaje da opozicija u Mađarskoj trpi ozbiljnu medijsku blokadu.

"Ne možemo uopšte da dobijemo prostor na državnoj televiziji koja se finansira iz novca mađarskih poreskih obveznika, ali pri tome svaki dan šire laži o nama i vode propagandu protiv nas. Ne možemo čak ni da zakupimo prostor za plakate jer nas odbijaju firme čiji su vlasnici zastrašeni pa tako Fides u kampanji ima 10 puta više plakata nego mi", objasnio je Marki-Zaj.

Naveo je da je opozicionoj koaliciji bitna sudbina vojvođanskih Mađara i dodao da će se nova vlada zalagati se ostvarivanje njihovih prava.

"I dalje ćemo nesebično pomagati Mađare van granica, želimo održati mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva i njihovog prava da glasaju na izborima u Mađarskoj, ali uz nekoliko izmena: u zamenu za to ne tražimo nikakvu političku lojalnost i nećemo da vam kažemo za koga da glasate, ni u Srbiji ni u Mađarskoj", rekao je Marki-Zaj.

Dodao je da će se zalagati za to da vojvođanski Mađari imaju svog predstavnika u mađarskom parlamentu.

Marki-Zaj je rekao da opoziciona koalicija podržava Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju.

"Nama je bitno da Srbija bude demokratska država, da se priključi Šengen zoni i da nas spaja zajedništvo i zajednički evropski put u budućnosti", kazao je Marki-Zaj.

Predsednik Mađarskog pokreta (MP) u Subotici Ferenc Ševenj rekao je da su Orbanov Fides i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) "politički srasli po mnogim pitanjima".

"Ko hoće da napreduje taj mora da služi SVM-u. Ako neko želi da aplicira za sredstva putem projekata, taj zauzvrat treba da se uključi u kampanju ove stranke, da lajkuje Pastorove komentare na Fejsbuku i da aplaudira na njihovim političkim forumima", naveo je Ševenj.

Dodao je da je danas jedan od Orbanovih najbližih saveznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Isti onaj koji je bio uz Vojislava Šešelja i vodio ratnohuškačku politiku, isti onaj koji je tokom rata 1995. godine pretio da će za svakog Srbina ubiti 100 muslimana, koji i danas sa svojom velikosrpskom politikom destabilizuje ceo region, čiji bi ljudi bagerima gazili preko građana, koji bi čekićem udarali građane koji mirno protestuju, čija stranka gigantskim spomenikom kralja Petra Prvog ruži centar Subotice, na osnovu čijih odluka se i mađarska sela moraju pisati ćirilicom", kazao je Ševenj.

(Beta, 14.03.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja