Ерсте група: Снажни оперативни резултати и пораст потражње за кредитима у првој половини године

Бета 01.08.2022

Аустријска банкарска Ерсте група објавила је данас да је имала оперативни резултат од 1,86 милијарди евра у првој половини ове године, што је пораст од 10,3 одсто у односу на исти период претходне године.

Нето приход од камата је порастао за 15,9 одсто, на 2,84 милијарде евра услед даљег солидног раста кредитне активности, посебно у делу привреде и хипотекарних кредита, као и даљих повећања каматних стопа у Чешкој, Мађарској и Румунији.

Од накнада и провизија нето приход је повећан 10,5 одсто, на 1,21 милијарду евра.

Банкарска група је остварила нето добит од 1,14 милијарди евра у првих шест месеци 2022. године, док је у истом периоду 2021. била 918 милиона евра.

„Геополитичка ситуација и висока инфлација неповољно утичу на прогнозу у Европи. Ипак, економије у источном делу ЕУ до сада су показале отпорност – уз солидне јавне финансије, континуирану спремност привреде да инвестира, као и даљи развој тржишта рада и поверење потрошача које наставља да буде позитивно“, рекао је генерални директор Ерсте групе Вили Чернко.

Истакао је да је задатак банке да подржи људе у региону где послује чак и у тешким ситуацијама и да се посвети њиховом финансијском здрављу.

"Наш стабилни пословни модел и снажна капитализација доказују да смо у стању да то урадимо. Као први корак, послаћемо

јасан сигнал у том погледу тако што ћемо реализовати широку стамбену иницијативу путем које намеравамо да финансирамо до укупно 15.000 приступачних станова за изнајмљивање на нашим тржиштима у региону централне и источне Европе током наредних година", рекао је Чернко.

Ерсте група је навела да је водећи пружалац финансијских услуга у источном делу ЕУ и да њених око 45.000 запослених опслужује скоро 16 милиона клијената у преко 2.000 експозитура у седам земаља (Аустрији, Чешкој, Словачкој, Румунији, Мађарској, Хрватској и Србији).

У првој половини 2022. године Ерсте група је увећала билансну суму на 327 милијарди евра, а удео проблематичних кредита у укупним позајмица је смањен на 2,2 одсто.

Кредити и потраживања дати клијентима повећани су на 191,5 милијарди евра, највише у Аустрији и Чешкој.

Процене Ерсте групе су да ће ове године реални раст БДП-а њених кључних тржишта бити од два до пет одсто, док ће међугодишња инфлација коју додатно подстиче геополитички сукоб око Украјине остати кључни проблем током целе године.

Очекује се да ће стопе незапослености остати ниске (од три одсто до седам одсто), да ће се стања биланса текућих трансакција погоршати у већини земаља због виших цена увоза енергената, док ће нивои јавно дуга бити знатно испод просека ЕУ. 

У таквој ситуацији Ерсте група очекује високо једноцифрено повећање кредита за 2022. годину.

За финансијску 2022. годину Ерсте група планира да исплати дивиденду од 1,90 евра по акцији.

Ерсте банка у Србији је на крају другог квартала 2022. године имала нето добит од 1,73 милијарде динара што је за 4,9 одсто бољи резултат у односу на исти период 2021. године, захваљујући снажном расту оперативних прихода и ниским трошковима ризика.

„У другом кварталу бележимо наставак позитивних трендова пословања у свим сегментима, захваљујући поверењу наших клијената и изузетној посвећености наших запослених, без обзира на све изазове са којима се суочава читав свет. У моменту када наша планета и наше друштво пролазе кроз један брз, свеобухватан, досад још невиђен и изузетно озбиљан процес промена, и ми сâми морамо да се мењамо и померамо свој фокус са финансијских услуга ка финансијском здрављу", рекла је председница Извршног одбора Ерсте банке Јасна Терзић.

Кредити становништву и микро клијентима увећани су 4,8 одсто, на 110,12 милијарди динара, депозити становништва и микро клијената су увећани за 0,7 одсто и износе 123,69 милијарди динара.

Кредити правним лицима увећани су за пет одсто, на 107,40 милијарди динара, а депозити правних лица су порасли један одсто и износе 84,57 милијарди динара.

Добит од камата виша је за 9,7 одсто у односу на исти период претходне године и износи 4,81 милијарду динара, док је добит од накнада и провизија виша за 56,2 одсто и износи 1,60 милијарди динара.

Билансна сума банке увећана је за 4,2 одсто, са 320 милијарди динара на крају 2021. године на 333 милијарде динара.

Удео проблематичних кредита је остао на веома ниском нивоу од 1,6 одсти захваљујући опрезном управљању ризицима, наводи се у саопштењу Ерсте банке.

(Бета, 08.01.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања