Vučić se sastao u Beogradu sa predsednikom UAE Bin Zajedom al Nahjanom

Beta 10.10.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, koji je došao u jednodnevnu posetu Srbiji.

Vučić je na Instagramu objavio da je na surčinskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao Al Nahjana, a potom su razgovarali u Palati Srbija.

"Dobro došao, dragi prijatelju", naveo je Vučić na Instagramu uz fotografiju na kojoj su njih dvojica zagrljeni.

Šeik Bin Zajed Al Nahjan je danas u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji otkako je u maju postao predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, posle smrti njegovog brata, Kalife bin Zajeda al Nahjana.

Dolazak predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beograd Vučićev kabinet je najavio u vreme njegovog sletanja na surčinski aerodrom.

Vučić: Sa predsednikom UAE o dugoročnim planovima

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je večeras u Beogradu sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom razgovaro o dugoročnim planovima.

Vučić je izrazio zahvalnost šeiku Muhamedu "na svakoj vrsti podrške i pomoći", te naglasio da će kredit UAE od milijardu dolara biti na raspolaganju, dan pošto Srbija ratifikuje sporazum, preneo je RTS.

Kazao je i da će time biti obezbeđena potpuna likvidnost Srbije.

Upitan da li je postignut neki dogovor o snabdevanju naftom iz UAE, Vučić je rekao da ne može da govori o tome već, kako je kazao, "samo o dugoročnim planovima".

"Svi moramo da bavimo dugoročno kao ozbiljna zemlja koja brine o svojim interesima, a ne šta će da nam kaže jedan ili drugi ambasador", rekao je Vučić.

Kazao je da Srbija "u ovom trenutku" mora da uvozi dve godine naftu preko hrvatskog naftovoda (Janaf), te dodao da za te dve godine mora da izgradi jedan i da krene da gradi još jedan naftovod.

"Moramo da se povezujemo i pronalazimo partnerstva u regionu i luke preko kojih ćemo da dopremamo naftu i na tome radimo", kazao je on.

Kazao je je da je iz razgovora sa šeikom "neke okvirne stvari već saznao" što je, kako je ocenio, važno kako bi Srbija znala šta joj je činiti u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, na sastanku su razgovarali i o celokupnoj situaciji u Ukrajini i regionu.

"Upoznao sam ga s tim šta je to što se očekuje od Srbije sa zapada, šta je to i pod kakvim se sve, neko bi ih nazvao pritiscima, neko drugim imenom, nalazimo", dodao je on.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Beta, 10.10.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja