Rusija i Ukrajina: Ruski vojnici mogli bi besplatno da zamrznu spermu, kažu advokati

Kada je Rusija pozvala 300.000 rezervista za rat u Ukrajini, muškarci su pitali klinike da li mogu da zamrznu spermu.

BBC News 29.12.2022  |  Pol Kirbi - BBC
Getty Images
Putin je objavio delimičnu mobilizaciju 300.000 rezervista u septembru

Ruski vojnici koji su mobilisani za rat u Ukrajini mogli bi besplatno da sačuvaju zamrznutu spermu u posebnim bankama ove telesne tečnosti, navode vodeći ruski advokati.

Ministarstvu zdravlja predat je zahtev za besplatno korišćenje banke sperme i izmene obaveznog zdravstvenog osiguranja koje je predložilo rusko advokatsko udruženje, rekao je njihov predsednik Igor Tunov.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je u septembru delimičnu mobilizaciju, a Moskva tvrdi je angažovano 300.000 rezervista.

Muškarci su odlazili u klinike kako bi zamrzli spermu, navodi se u izveštajima.

Udruženje advokata je u ime nekoliko bračnih parova pozvalo na ovakvo rešenje, napisao je Trunov na Tviteru.

On je dodao da su njihovi muški klijenti pozvani da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji (SVO), kako se u Rusiji naziva rat u Ukrajini.

Ministarstvo još nije odgovorilo na zahteve.

„Ministarstvo je odredilo mogućnost finansijske podrške iz federalnog budžeta za besplatnu konzervaciju i skladištenje zametnih ćelija (spermatozoida) za građane mobilisane da učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji za period 2022-2024. godine", rekao je advokat za rusku državnu novinsku agenciju Tass.


Pogledajte video:


Rusija je napala Ukrajinu u februaru sa 200.000 vojnika, a osim što je do sada izgubila polovinu teritorija koje je okupirala tokom početne faze rata, procenjuje se da je poginulo ili ranjeno e desetine hiljada vojnika.

Prema nekim podacima, više od 250.000 vojno sposobnih muškaraca otišlo je iz Rusije kako bi izbegli vojni poziv.

Nekoliko dana posle najave mobilizacije, veb-sajt Fontanka iz Sankt Peterburga, drugog najvećeg grada u Rusiji, izvestio je o porastu broja muškaraca koji dolaze u klinike za vantelesnu oplodnju i neplodnost kako bi zamrznuli spermu i ovlastili supruge da je koriste.

Andrej Ivanov iz gradske bolnice Marinski rekao je da su se javili ljudi koji su se pripremali za regrutaciju, kao i oni koji su planirali da napuste Rusiju.

Muškarci i žene u Rusiji retko su koristili klinike za ovakve zdravstvene zahteve, prenela je Fontanka, i nikada ranije nisu razmišljali o zamrzavanju biomaterijala.

Međutim, ovakvo rešenje je značilo da ako čovek umre, ili izgubi sposobnost reprodukcije, i dalje će imati mogućnost da ima decu.

Poslednjih nedelja, čini se da je početni porast broja muškaraca koji dolaze u reproduktivne klinike splasnuo.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.29.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja