Нови Зеланд и политика: Премијерка Џасинда Ардерн се повлачи - „Немам више снаге"

У емотивном говору, Џасинда Ардерн је рекла да се неће кандидовати за нови мандат, јер „више нема довољно снаге" после шест година на месту премијерке.

BBC News 19.01.2023  |  Тифани Турнбул - ББЦ Њуз
Гетти Имагес

Џасинда Ардерн је објавила да се повлачи са дужности премијерке Новог Зеланда, додавши да „више нема довољно снаге&qуот; да води државу.

У емотивном говору, 42-годишња Ардерн је на тренутке остајала без даха, док је описивала како је последњих шест „изазовних&qуот; година на послу узело данак.

Посланици Лабуристичке партије гласаће за њеног наследника или наследницу у недељу.

Изненадна најава одласка са места премијерке, уследила је пошто су анкете показале да се странка суочава са не баш изгледним шансама да остане на власти после избора у октобру.

Ардерн је изјавила да јетоком летње паузе узела предах како би размислила о будућности, у нади да ће пронаћи енергију да настави.

„Али, нажалост, нисам, и учинила бих медвеђу услугу Новом Зеланду да наставим&qуот;, рекла је она новинарима у четвртак.

Ардерн ће поднети оставку до 7. фебруара.

Ако ниједан потенцијални наследник не добије подршку две трећине, о наследнику ће одлучивати лабуристичко чланство.

ББЦ

Џасинда Ардерн је постала најмлађа жена на челу владе на свету када је изабрана за премијерку 2017, са 37 година.

Годину дана касније постала је друга светска лидерка која се породила током мандата, после Пакистанке Беназир Буто 1990. године.

Водила је Нови Зеланд кроз ковид пандемију и рецесију која је уследила, а велики изазови су били и пуцњава у џамији у Крајстчерчу и ерупција вулкана на Белом острву.

Ардерн је рекла да су протеклих пет и по година биле „најиспуњеније&qуот; у њеном животу, али да је вођење земље током „криза&qуот; било тешко.

„Ови догађаји су били психички захтевни и велики. Никада, заправо, није постојао тренутак у којем се осећало као да имамо контролу&qуот;, додала је.

Гетти Имагес
Ардерн је рекла да се радује што ће се коначно удати за партнера Кларка Гејфорда

Лидер Националне партије Крис Луксон био је међу онима који су се захвалили премијерки Ардерн за „њену службу Новом Зеланду&qуот;.

„Дала је све од себе на овом невероватно захтевном послу&qуот;, написао је опозициони лидер на Твитеру.

Аустралијски премијер Ентони Албанез описао је одлазећу премијерку Новог Зеланда као лидерку интелекта, снаге и емпатије.

„Џасинда је жестоки заговорник Новог Зеланда, инспирација многима и моја велика пријатељица&qуот;, написао је он.

Канадски лидер Џастин Трудо рекао је да је она направила „немерљиву&qуот; разлику у свету.

Али док се на Ардерн често гледало као на политичку звезду, истраживања јавног мњења показују да је била све непопуларнија код куће.

Она је довела Лабуристичку партију до убедљиве победе на изборима 2020. године, искористивши снажан одговор владе на пандемију.

Ипак, према најновијим истраживањима јавног мњења њена популарност је на најнижем нивоу од када је изабрана, као и учинак њене странке.

У разговору за ББЦ 2022. године, Арден је изјавила да је пад популарности цена коју је њена влада платила како би заштитила људе од корона вируса.

Током мандата се суочила са кризом трошкова живота, националним страховима од криминала и неиспуњеним изборним обећањима која су одложена због пандемије.


Погледајте видео о премијерки Новог Зеланда:


Реакције на њену најаву да се повлачи са места премијерке биле су различите.

Мештанка из Окланда рекла је за НЗ Хералд да је Ардерн „побегла пре него што су је сменили&qуот;, окривљујући је за пораст криминала и трошкова живота.

За друге, попут Макса Твидија из Окланд Прајда, она је „једна од највећих премијерки у историји Новог Зеланда&qуот;.

То су осећања које дели и новозеландски глумац Сем Нил, који је рекао да се Ардерн суочила са „срамотним&qуот; третманом „насилника&qуот; и „мизогиника&qуот;.

„Заслужила је много боље&qуот;, написала је звезда филма Парк из доба Јуре на Твитеру.

Ардерн је нагласила да не подноси оставку зато што је опала популарност њој и њеној странци.

„Не одлазим зато што верујем да не можемо да победимо на изборима, већ зато што верујем да можемо и хоћемо, и потребна су нам нова лица за тај изазов&qуот;, додала је.

Кандидати за тај посао тек треба да се појаве, али неколико посланика, попут заменика лидера Гранта Робертсона, искључило се из борбе.

Као достигнућа на које је посебно поносна, како је рекла, навела је борбу против климатских промена, смањење сиромаштва деце, као и резултате остварене у социјалном становању.

Рекла је да се нада да ће једно од њених наслеђа у политици Новог Зеланда бити „као неко ко је увек покушавао да буде љубазан&qуот;.

„Надам се да ће Новозеланђани наставити да буду љубазни, али јаки, емпатични, одлучни и оптимистични&qуот;, рекла је она.


Погледајте видео: Кад премијерки трогодишња ћерка „упадне&qуот; у Фејсбук лајв


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 01.19.2023)

Повезане вести »

Коментари

Свет, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања