Русија и Украјина: Кијев признао повлачење из рударског града Соледара на линији фронта у Донбасу

Ендрју Хардинг са линије фронта у источној Украјини после недавних руских успеха.

BBC News 19.01.2023  |  Ендрју Хардинг - ББЦ Њуз,
ББЦ/Јое Пхуа
Андреј и његов тим се бране од руског напредовања ка Бахмуту

Украјинске снаге су признале да су се повукле из града Соледара у Донбасу који су руске снаге заузеле прошле недеље у њиховој првој значајнијој победи после вишемесечног повлачења.

Међутим, украјински војници су рекли за ББЦ да су се повукли контролисаним и тактичким потезом пре планираног контранапада.

Ендрју Хардинг, дописник ББЦ-ја, посетио је положај на линији фронта између Соледара и суседног града Бахмута током интензивне топовске и артиљеријске борбе.

Дуги рафали из аутоматских пушака, одзвањали су по сивим пољима са стрњиком.

„Сасвим је близу. Један километар&qуот;, рекао је високи командант украјинске јединице по имену Андреј, вирећи иза угла срушене колибе и гледајући ка тамној линији дрвећа на истоку.

Било је немогуће са сигурношћу рећи шта се дешава.

Али звук аутоматске пуцњаве, који одјекује изнад главе, поред непрестаних удара ракета и артиљерије, сугерисао је да је руска пешадија близу.

Службеник за штампу 46. ваздушно-јуришне бригаде, који нас је пратио у обиласку тог подручја, рекао је да се линије фронта непрестано померају, непредвидиво, понекад и по неколико километара дневно.

„Овде имамо тешку ситуацију&qуот;, признао је Андреј, пре него што је ушао у добро прикривени командни бункер скривен у рушевинама.

Његов тим је управо добио детаљне информације о руском оклопном транспортеру (АПЦ), који је приметио украјински дрон.

Неколико тренутака касније, зачуле су се три гласне експлозије оближње лаке артиљерије коју је испоручила Велика Британија, а коју су овде користиле украјинске снаге, усмерене на возило.

„Сваког дана потучемо 50 или 100 људи из непријатељских редова&qуот;, тврди Андреј.

46тх Бригаде Украиниан милитари
Подручје око Бахмута поприште је неких од најинтензивнијих борби током рата последњих недеља

Борбе у Соледару и око њега биле су једне од најтежих у рату, при чему су руске снаге, предвођене плаћеницима и осуђеницима из групе Вагнер, наводно претрпеле велике губитке, али су коначно успеле да преузму контролу над малим градом на врху брда, где је сада пустош од уништених зграда и шута.

Неки украјински војници криве лошу координацију између различитих јединица за губитак Соледара и признају да је Русија можда у бољем положају да опколи далеко већи и стратешки важнији суседни град Бахмут, на југу.

Али расположење међу јединицама на линији фронта у селима као што је Парасковивка, сада само неколико стотина метара од руских положаја, делује прилично самоуверено.

Чини се да помахнитала украјинска ваздушна и артиљеријска бомбардовања блокирају покушаје Русије да напредују, како са севера, тако и са југозападног предграђа Бахмута.

„То је контролисана ситуација. Верујем у нашег команданта.

„Понекад је заиста боље да се направимо корак назад, па после тога да извршимо [контра] напад и разбијемо непријатеља. Сваки дан уништавамо непријатељске положаје&qуот;, рекао је Андриј.

Једног тмурног јутра ове недеље, лагано одмрзавање претворило је завејане сеоске стазе на северном рубу Бахмута у блатњаве трагове.

Током зиме остаје драгоцени мали покривач од дрвећа и жбуња, остављајући видљивим многе путеве, а возила изложена руској артиљеријској ватри.

Док смо се склањали иза мале викендице, граната је пала на пут 300 метара иза нас.

Наша војна пратња каже да су борбе достигле нови интензитет, са зујањем ракета и артиљеријском ватром сваких неколико секунди, усред завијања сирена украјинских кола хитне помоћи која рањене враћа у пољску болницу.

„Имамо ране од ватреног оружја, имамо ране од гелера. Борбе су овде изгледа посебно интензивне.

„Имамо и (случајеве) промрзлина и грипа. И људи су уморни&qуот;, рекао је доктор Андреј Жолоб, командант медицинске јединице 46. бригаде.

Међутим, он тврди да морал међу војницима остаје висок.

„Уморни су, хладно им је, рањени су. Али смогну снаге да ме питају: 'Докторе, када могу да се вратим?'. Не желе да кажу 'рањен сам, сад могу да се опустим'.

„У њиховим срцима ватра још гори. Имамо посла&qуот;, рекао је доктор Жолоб, мотајући снимак на којем се види како скида гелере из минобацача са рамена војника.

Ближе Бахмуту, два украјинска авиона тутње изнад њих, док артиљерија и тенкови, скривени у пољима, настављају да туку руске положаје.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 01.19.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања