Почело пријављивање за електронску регистрацију пољопривредних газдинстава у Србији

Бета 20.03.2023

Данас је почело пријављивање за електронску регистрацију пољопривредних газдинстава у Србији, изјавила је министарка пољопривреде Јелена Танасковић и истакла да ће пољопривредним произвођачима та регистрација да уштеди време и новац и олакша послове који се односе на администрацију.

"Тестна база коју смо пустили у четвртак поподне је у међувемену до синоћ регистровала 12.400 пољопривредника, што је одличан број, одличан одговор пољопривредника. Очекивали смо да ће бити падова система, и непознатих ствари, али овог јутра сви пољопривредници могу да крену да се региструју, на својим мобилним телефонима, тако што ће ићи на сајт еАграр, где постоји видео-линк", казала је Танасковић за РТС.

До сада је око 240.000 пољопривредних произвођача преузело свој електронски број.

"Ова прва регистрација ће можда потрошити неки минут више, али не више од 15 минута, док док сравне сва стања у регистрима тражиће ново време, све друго ће бити клик од пет минута", рекла је министарка.

Истакла је да се пољопривредни произвођачи "више неће бавити папирологијом, а имали су претходно 89 папира".

Танасковић је навела да пријаве за субвенције крећу 3. априла.

"То је прва субвенција за први квартал за млеко, субвенција је повећана са 10 на 15 динара по литри, онда иду субвенције из директних плаћања – тов, генетика, од 10. и 15. априла, за пчеле од 1. маја. Сва директна плаћања ићи ће током априла до краја месеца. Нека ће трајати 15 дана, нека месец дана", казала је министарка.

Према њеним речима, почетком априла почеће пријављивање и за субвенције по хектару.

"Даћемо мало дужи рок трајања јавног позива, јер се показало да људима треба додатни одлазак у Републички геодетски завод, како би средили своје стање па ће трајати до половине маја, да би сви имали времена", казала је она.

Подсетила је и да је Вада Србије пре неколико дана усвојила кровну уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди за 2023, у износу од скоро 60 милијарди динара.

Танасковић је рекла да је у овом тренутку повећана субвенција за млеко по литри са 10 динара на 15 динара, а повећана је и субвенција по грлу са 25.000 динара на 30.000.

"Увели смо меру да ће за куповину стеоне јунице пољопривредни произвођач добити 170.000 динара или ако остави женско тело добијаће квартално по 25.000 динара две године, у првој години 100.000 динара ако је оставио у првом кварталу, па онда две наредне године", казала је она.

Додала је и да су за свињогојство субвенције повећане са 15.000 динара на 18.000, а за назимице - са 18.000 на 22.000 динара.

Танасковић је навела и да ће субвенције по хектару износити 9.000 динара и то 6.000 динара по хектару плус 3.000 динара по хектару регреса за гориво.

(Бета, 03.20.2023)

Повезане вести »

Коментари

Економија, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања