ЛГБТ, Уганда и закони: Доживотни затвор за оне који се изјасне као хомосексуалци

Закон прописује да је једноставно идентификовање особе као хомосексуалца прекршај и обавезује рођаке да обавесте полицију.

BBC News 22.03.2023  |  Пејшнс Атухаире - ББЦ Њуз,
Реутерс
Посланик Џон Мусира из Уганде, обучен у анти-геј хаљину напушта седнице парламента

Људи који се идентификују као ЛГБТ људи у Уганди ризикују да добију доживотну казну затвора пошто је парламент ове афричке земље усвојио нови предлог закона о сузбијању хомосексуалних активности.

Запрећена је и смртна казна за „тешку хомосексуалност&qуот; - сексуално злостављање деце или рањивих особа - и доживотни затвор за хомосексуалне односе.

Закон ће ступити на снагу ако га потпише председник земље.

Активисти за људска права су рекли за ББЦ да је дебата око закона довела до бојазни од нових напада на хомосексуалне особе.

„Много је уцена. Људи добијају позиве са претњама попут 'ако ми не дате новац, пријавићу да сте геј'&qуот;, рекли су.

Овај предлог закона је један од најстрожих у оквирима анти-ЛГБТ легислативе у Африци.

Хомосексуални чинови су већ незаконити у Уганди, али овај предлог закон уводи многа нова кривична дела.

Поред тога што би први пут постало незаконито само идентификовање људи као припадника ЛГБТ заједнице, пријатељи, породица и чланови заједнице би имали обавезу да властима пријаве појединце који су у истополним везама.

Усвојен је уз широку подршку у парламенту Уганде у уторак увече.

Амнести интернешнал, светска организација за заштиту људских права, назвао је „ужасним&qуот;, „двосмисленим&qуот; и „нејасно сроченим&qуот; овај предлог закона који криминализује истополне односе одраслих људи.

„Овај дубоко репресивни закон ће институционализовати дискриминацију, мржњу и предрасуде према ЛГБТИ људима - и онима за које се сматра да су ЛГБТИ - и блокираће легитиман рад цивилног друштва, стручњака за јавно здравље и лидера заједнице&qуот;, рекао је Тигере Чагута, директорка Амнести интернешенела за источну и јужну Африку.

У недељама пре дебате, антихомосексуално расположење било је заступљено у медијима, рекао је активиста који је желео да остане анониман за ББЦ.

„Припадници квир заједнице су уцењивани, изнуђиван им је новац или су чак били намамљени у мафијашке замке&qуот;, рекао је активиста.

„У неким областима чак и органи који спроводе законе користе тренутно окружење да изнуде новац од људи које оптужују да су хомосексуалци.

„Има чак и случајева да неке породице пријављују сопствену децу полицији.&qуот;

Предлог закона ће сада бити послат председнику Јовери Мусевенију који може да искористи вето - и одржи добре односе са западним донаторима и инвеститорима - или да га потпише и тиме озваничи као важећи акт.

Последњих недеља, он је дао неколико хомофобичних коментара, и критиковао је западне земље због вршења притиска на Уганду по том питању.

Други активиста за права хомосексуалаца оптужио је владу да користи закон да одврати пажњу јавности од неуспеха у решавању хитних економских проблема.

„Они покушавају да подстакну анти-геј реторику како би скренули пажњу са онога што је заиста важно за грађане Уганде генерално.

„Нема разлога зашто би требало да имате закон који криминализује одрасле појединце који имају споразумне истополне односе&qуот;, рекла је Клер Бјаругаба, активисткиња за ЛГБТ+ права, из организације Цхаптер Фоур Уганда, за ББЦ.

На коментаре присталица закона да овиме покушавају да заштите децу, Бјаругаба каже: „Било да сте хетеросексуалац или хомосексуалац, влада и парламент би требало да уведу законе, или барем да примене постојеће који штите сву децу - дечаке и девојчице од деградирања&qуот;.

„Дакле, ово питање је недоказано, неосновано и пристрасно.&qуот;

Шта пише у предлогу закона?

АФП
Трансродна жена из Уганде која је недавно нападнута, гледа гласање на телевизији у склоништу где се тренутно налази

Коначна верзија тек треба да буде званично објављена, али елементи о којима се расправљало у парламенту подразумевају следеће:

  • Особа која је осуђена за трговину децом у сврху бављења хомосексуалним активностима суочава се са доживотним затвором
  • Појединци или институције које подржавају или финансирају активности или организације за ЛГБТ права, или објављују, емитују и дистрибуирају пропагандни хомосексуални медијски материјал и литературу, такође се суочавају са кривичним гоњењем и затвором
  • Медијске групе, новинари и издавачи суочавају се са кривичним гоњењем и затвором због објављивања, емитовања, дистрибуције било каквог садржаја који се залаже за права хомосексуалаца или „промовише хомосексуалност&qуот;
  • Смртна казна за оно што се описује као „тешка хомосексуалност&qуот;, односно сексуално злостављање детета, особе са инвалидитетом или рањивих особа, или у случајевима када је жртва хомосексуалног напада заражена неизлечивом болешћу
  • Власници некретнина такође се суочавају са ризиком да оду у затвор ако се њихове просторије користе као „бордел&qуот; за хомосексуалне радње или било које друге активности везане за права сексуалних мањина

Мања група посланика у одбору који је разматрао предлог успротивила се његовом усвајању.

Они тврде да су кривична дела која се настоје криминализовати већ обухваћена Кривичним закоником земље.

Уставни суд Уганде је 2014. поништио још један акт који је пооштрио законе против ЛГБТ заједнице.

Закон је подразумевао проглашење незаконитим промовисање и финансирање ЛГБТ група и активности, као и понављање да хомосексуалне радње треба да буду кажњене доживотним затвором, што су осудиле западне земље.

Суд је одлучио да поништи закон јер га је парламент усвојио без потребног кворума.

Истополни односи су забрањени у око 30 афричких земаља, где многи људи подржавају конзервативне верске и друштвене вредности.


Погледајте видео о Прајду у Београду септембра 2022:


Пратите нас на Фејсбуку, Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 03.22.2023)

Повезане вести »

Коментари

Свет, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања