Хил у београдском Прајд инфо центру: Људи треба да пажљивије слушају једни други и буду љубазнији

Бета 17.05.2023

Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је данас у београдском Прајд инфо центру да борба против хомофобије, бифобије и трансфобије мора да се настави свуда у свету, те и у Србији и Америци, а позвао је и на више емпатије и љубазности.

"Као што сам поменуо раније у контексту друге кризе која се догодила овде у Србији, људи треба да пажљивије слушају једни друге и да буду љубазнији једни према другима. И не постоји боље место на коме то може да се каже него у овом центру чија је основа толеранција", изјавио је Хил.

Он је разгледао данас отворену изложб фотографија "Цвеће - Еуроприде 2022 кроз аналогни објектив" и позвао све да "буду бољи" било у политици било у својим породицама.

"Морам да признам да ме Центар подсећа на прошлогодишњи Еуро прајд у Београду који је био изузетно важан дан. Он подсећа на проблеме с којима се та заједница суочава, али који се, ако смем да кажем, полако решавају", рекао је амбасадор.

Изложба фотографија посвећена положају ЛГБТ особа у Србији, отворена је у Београду поводом данашњег Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Аутор фотографија Филип Бојовић, навели су организатори, одсликава реалност Београдског Прајда и његових људи, а на фотографијама су представљени "и интимни и сирови моменти волонтера, иза бине, поред пријатеља, са воћем, уз пољупце, стрес, смех, шминку и понос".

На отварању изложбе шеф Делегације Европске уније у Србији, Емануеле Жофре, подсетио је да је хомосексуалност кроз векове стигматизована, а припадници тог сексуалног опредељења дискриминисани и додао да када погледа ову изложбу види много позитивних момената.

Жофре је у Прајд инфо центру рекао да се ЕУ залаже за толеранцију и демократију, а не дискриминацију било које групе у друштву као и да припадници ЛГБТ популације добију своја права.

(Бета, 05.17.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања