Вучић: Црна Гора ће у Србији увек имати искреног пријатеља и доброг партнера

Бета 20.05.2023

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Подгорици да ће Црна Гора у Србији увек имати "искреног пријатеља и доброг партнера".

Он је новинарима испред скупштине Црне Горе рекао да је Србија желела да укаже поштовање народу и грађанима Црне Горе, и то колико им је стало и важно да у Црној Гори имају истинског партнера.

"Имамо неке разлике, али то сме да буде препрека, у развоју што је могуће ближих односа. Морамо ствари да радимо на рационалном нивоу и да се трудимо да ти односи буду што је бољи могући", рекао је он након инаугурације председника Јакова Милатовића.

Вучић је рекао да је неколико пута разговарао са Милатовићем, а последњи пут након председничких избора.

На питање како је разумео говор Милатовића, Вучић је рекао да га је пажљиво слушао.

"И то што сам разумео сачуваћу за себе и политику Србије у наредном периоду. Јасно је да Црна Гора остаје стратешки опредељена својој политици чланства у НАТО-у. Ми свој војни положај доживљавамо другачије и желимо љубоморно да сачувамо нашу војну неутралност, желимо да сами бринемо о свом небу и о својој земљи. Такође, нешто су нам другачије нијансиране поруке око неких догађаја у свету, али то не мења и не смије да промени наш изразито пријатељски став према Црној Гори. Ми поштујемо, то је избор грађана Црне Горе", поручио је Вучић.

Одговарајући на питање када ће Милатовић доћи у Београд, Вучић је рекао да претпоставља да ће нови председник Црне Горе прво посетити Брисел, "али је увек добродошао у Београду".

Порука овог скупа у регионалном смислу је, оцењује Вучић, да мора да се разговара, сарађује и да државе треба да се труде да без обзира на све разлике граде боље односе.

"Мислим да је важно да сви разумемо потребе и разлике међу нама. Ако ништа, када их разумемо да их поштујемо и то је све. Ово је нешто што је кључна порука. Надам се даљем унапријеђењу односа, не само Србије и Црне Горе већ и свих нас у целом региону", додао је он.

Истакао је да је сваки напредак у било којој сфери друштвеног живота за Србију од изузетног значаја.

"Ја сам разумео и председника Милатовића да жели јачање економских веза, да је економија од изузетног значаја. И једни и други се налазимо ан европском путу. Имамо разлике, али не смеју да буду препрека у развоју наших пријатељских односа. Ја бих се некад, али не желећи да било кога увредим, усудио да кажем и братских односа, али морамо ствари да развијамо на рационалном нивоу", рекао је Вучић.

Поручио је да не зна са ким би Србија имала више додирних тачака него са Црном Гором.

"Не могу да кажем да Црна Гора не показује поштовање према Србији. Да ли смо пресрећни због сваке одлуке Црне Горе, нисмо и не морамо да будемо. Увек је боље да проналазите заједнички именитељ на основу којег можете да сарађујете, а не да са лакоћом и неподношљивом лакоћом налазите тачке раздора и тачке сукоба", закључио је Вучић.

(Бета, 05.20.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања