Курти: Разумем забринутост међународне заједнице

Бета 27.05.2023

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је данас да разуме забринутост међународне заједнице због инцидената на северу Косова, али да би свака друга опција била неиспуњавање уставних обавеза владе према новим градоначелницима општина на северу.

Курти је на свом налогу на Фејсбук налогу казао да би одлазак градоначелника на њихова радна места "требало да буде најнормалнија могућа ствар".

"Објекат зграде општине је место где се на основу закона и устава опслужују грађани. Припада Републици, зато није јуче заузет и неће бити заузет ни други дан. Свесни смо и разумемо забринутост наших међународних партнера, али свака друга опција била би неиспуњавање уставних обавеза наше владе према новим градоначелницима", навео је Курти.

Позвао је грађане, а како је истакао посебно Србе на Косову, да сарађују са новим градоначелницима и њиховим кабинетима, за које је казао да ће бити мултиетнички, мултикултурални, вишејезични и вишепартијски.

"Они су изабрани и нису против било кога, већ на услузи свима", написао је Курти.

Захвалио је полицији на акцији која је омогућила градоначелницима да уђу у општине Лепосавић, Зубин Поток и Звечан.

"Они су, како свакодневно сведоче, и јуче доказали да су спремни да професионалци, неустрашиви и достојанствено служе поретку, закону Републике, у афирмацији мултиетничког безбедносног окружења, упркос тешким условима који изазвале групе којима је управљала претполитичка структура у том делу земље", написао је он.

У сукобима са косовском полицијом јуче је повређено неколико десетина људи који су спречавали улаз новим председницима општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток у општинске зграде.

Интервенцију Приштине на северу косова осудиле су мисије Кфора и Еулекса, земље Квинте, а амерички државни секретар Ентони Блинкен, амбасадори САД у Београду и Приштини, комесар за проширење Европске уније позвали су косовске власти да одмах зауставе те акције.

Војска Србије подигла је борбену готовост на највиши ниво, након нереда на северу Косова.

(Бета, 05.27.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања