OUN dobile najviši orden Severne Makedonije zbog pomoći Skopju posle zemljotresa 1963.

Beta 23.09.2023

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski je u Njujorku Organizaciju Ujedinjenih nacija (OUN) odlikovao "Ordenom Republike Severne Makedonije", saopštio je danas njegov kabinet.

Navedenoo je da je Pendarovski koji učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, to najviše državno odlikovanje uručio u petak generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu.

Orden je dodeljen "zbog velike pomoći i podrške UN u suočavanju sa posledicama katastrofalnog zemljotresa u Skoplju (1963.) i za neprocenjiv doprinos u obnovi grada Skoplja koje je izraslo u grad solidarnosti i pravi simbol prijateljstva među narodima".

Pendarovski je s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom imao sastanak "o ukupnim aktivnostima Severne Makedonije u okviru Ujedinjenih nacija, kao i o ulozi te organizacije u suočavanju sa globalnim izazovima".

Predsednik Severne Makedonije je zahvalio zbog posvećenosti UN njegovoj zemlji i rekao da očekuje da će se saradnja pojačati.

Naglasio je da kontinuirani angažman UN u Severnoj Makedoniji doprinosi jačanju sektora ključnih za njen razvoj.

Pendarovski i Gutereš su razgovarali i o evropskoj integraciji Severne Makedonije, o političkom i stanju bezbednosti na Balkanu, kao i o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

"Pendarovski je istakao naše snažno zalaganje i posvećenost jačanju uloge UN u suočavanju sa globalnim izazovima", piše u saopštenju sa sastanka predsednka Severne Makedonije sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

(Beta, 23.09.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja