Kina poziva na saradnju i upravljanje veštačkom inteligencijom

Beta 21.11.2023

S brzim razvojem tehnologija veštačke inteligencije (AI) u Kini i promenama koje unose u živote ljudi, pitanja poput bezbednosti veštačke inteligencije, kontrole i pravičnosti postala su briga industrije veštačke inteligencije.

Tokom Svetske internet konferencije 2023. Samita Vudžen koji je završen 17. novembra u istočnoj kineskoj provinciji Džeđiang, mnoge kompanije i stručnjaci razgovarali su o razvoju veštačke inteligencije i potencijalnim izazovima, zalažući se za uspostavljanje mehanizma upravljanja kako bi se bolje upravljalo budućnošću AI tehnologija, prenosi Sinhua.

Predsednik i izvršni direktor Lenovo grupe Jang Juanćing rekao je u obraćanju da su generativna veštačka inteligencija i veliki jezički modeli postali akceleratori i katalizatori za široku upotrebu AI tehnologija, donoseći efikasnost i udobnost društvu. Međutim, još ostoje neki izazovi kojima se treba pozabaviti, posebno u obezbeđivanju zaštite privatnosti i bezbednosti podataka uz promovisanje produktivnosti, naveo je on.

Džou Hongji, osnivač kineske firme za internet bezbednost Ćihoo 360, rekao je da je neophodno ojačati inovacije u tehnologiji sajber bezbednosti, izgraditi bezbednosne platforme javnih usluga i obezbediti više usluga i proizvoda za poboljšanje bezbednosti podataka i zaštitu ličnih podataka.

Ovu zabrinutost u vezi sa bezbednošću i privatnošću podataka ponovio je i Đi Veidong, dekan Kineskog instituta za društveno-pravne studije povezanog sa Šangajskim univerzitetom Điao Tong.

"Veliki jezički model može da preuzme više ličnih podataka i ugrozi privatnost od postojećih internet pretraživača kada pruža usluge mrežnog dijaloga", rekao je on.

Prema rečima Vu Šenkua, zamenika direktora Internet društva Kineskog istraživačkog centra, veštačka inteligencija je nova oblast u ljudskom razvoju, koja donosi velike mogućnosti, ali i nepredvidive rizike i izazove.

On je napomenuo da je Kina predložila Globalnu inicijativu za upravljanje veštačkom inteligencijom, koja je sistematski razradila plan upravljanja veštačkom inteligencijom u zemlji sa tri aspekta – razvoj veštačke inteligencije, bezbednost i upravljanje.

Sve strane treba da rade zajedno na sprovođenju ove inicijative, koja će pomoći da se pravilno nosi sa sukobom pravila, društvenim rizicima i etičkim izazovima koje donosi razvoj naučne tehnologije, rekao je Vu.

Kina je pokrenula inicijativu tokom trećeg Foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put koji je održan u Pekingu u oktobru, pozivajući zemlje da ojačaju razmenu i saradnju, zajednički spreče rizike i kontinuirano unapređuju bezbednost, pouzdanost, kontrolu i pravičnost tehnologija veštačke inteligencije.

Daje podršku naporima usmerenim na razvoj okvira, normi i standarda upravljanja veštačkom inteligencijom zasnovanih na širokom konsenzusu, uz puno poštovanje politika i praksi među zemljama. Pored toga, zalaže se za diskusije u okviru Ujedinjenih nacija kako bi se uspostavila međunarodna institucija posvećena upravljanju veštačkom inteligencijom.

Inicijativa za upravljanje veštačkom inteligencijom takođe je naglasila potrebu za zajedničkim naporima i pomoći zemljama u razvoju kako bi se premostio jaz u AI i poboljšao njihov kapacitet upravljanja u ovoj oblasti.

Džu Rongšeng, stručnjak iz Centra za međunarodnu sigurnost i strategiju Univerziteta Tsinghua, rekao je za Sinhuu da je jedan od najizazovnijih aspekata upravljanja AI nedostatak međunarodnog konsenzusa. Inicijativa koju je iznela Kina obezbedila je važno javno dobro za međunarodnu zajednicu da razgovara o ovom pitanju.

Inicijativa je od velikog značaja za zemlje u razvoju da učestvuju u globalnom upravljanju veštačkom inteligencijom. To pojačava njihov glas u globalnom upravljanju veštačkom inteligencijom i obezbeđuje jednaka prava, mogućnosti i pravila za razvoj i upravljanje veštačkom inteligencijom u svim zemljama, dodao je Džu.

(Beta, 21.11.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja