Izlasnost do 16 sati: U Vojvodini 42,43 odsto u Nišu 42,76 posto

Beta 17.12.2023

 Prema podacima Pokrajinske izborne komisije (PIK) izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine do 16,00 iznosi 42,43 odsto.

Konačan broj birača u Vojvodini je 1.669.734 i oni mogu da iskoriste biračko pravo na 1.776 biračkih mesta.

Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine takmiči se 13 izbornih lista.

Do 16.00 u Nišu izlaznost 42,76 odsto , GIK tvrdi puno dezinformacija o nepravilnostima

Na području grada Niša do 16.00  biračko pravo na izborima je iskoristilo 42,76 odsto upisanih birača, izjavila je predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Danijela Milićević.

Prema njenim rečima, među niškim gradskim opštinama po izlaznosti prednjači Medijana sa izlaznošću od 44,28 odsto, dok je najmanja izlaznost na području opštine Crveni Krst 39,39 odsto.

Povodom optužbi opozicionih lidera da su na biračkim mestima primećene brojne nepravilnosti, Milićević je za agenciju Beta kazala da je puno dezinformacija i da je, kako je dodala, jedino policiji prijavljena nepravilnost na biračkom mestu broj sedam u opštini Medijana.

"Policija će ustanoviti da li je nepravilnosti zaista bilo, da li je zaista jedno lice izašlo sa birališta sa glasačkim listićem", izjavila je Milićević.

Ona je kazala da GIK nije imao nikakve prijave za postojanje duplih biračkih spiskova.

Predstavnici opozicije u Nišu putem društvenih mreža obavestili su građane da je na biračkom mestu broj sedam sprečen takozvani "bugarski voz", odnosno iznošenje listića kako bi građani koji naknadno dolaze došli sa popunjenim listićem.

Predsednica Gradskog odbora Dveri Tamara Milenković Kerković je u objavi na Fejsbuk-u kazala da je kontroloru te stranke na biračkom mestu 29 prećeno jer je, kako je navela,  otkrio dupli birački spisak.

Milenković Kerković je rekla da je to prijavljeno i policiji i GIK-u.

Kazala je da je na jednom biračkom mestu u selu Lalincu čovek glasao javno i, kako je ukazala, pozvao ostale da glasaju za Vučića.

Prema navodima Jelene Milošević iz Stranke slobode i pravde na biračkom mestu broj 46 u opštini Medijana primećena je žena sa spiskom sigurnih glasova, ali joj je, kako je dodala,  spisak oduzet.

Prema njenim rečima, na biračkom mestu broj 43 u Medijani jedan birač nije mogao da glasa jer je, kako je navela, umesto njega već neko glasao i potpisao spisak, dok je na biračkom mestu broj sedam ukraden jedan glasački listić.

Kandidat na izbornoj listi "Srbija protiv nasilja" Đorđe Stanković je u toku prepodneva prijavio Policijskoj upravi Niš sumnju da se u kol centru Srpske napredne stranke u Sportskom centru Čair "kupuju glasovi" za njenu listu na parlamentarnim izborima.

Stanković je kazao da tu dolaze birači "koji su već glasali kako bi im se isplatio novac", a , kako je naveo, cene po jednom glasu je oko 9.000 dinara.

Prema njegovim rečima, policija o prijavi treba da obavesti Osnovno javno tužilaštvo, koje dalje odlučuje šta će preduzeti.

U Nišu pravo glasa  ima 228.491 birač, a glasa se samo za poslanike u Narodnoj skupštini jer lokalni izbori nisu raspisani.

(Beta, 12.17.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja